Spaanse media melden dat de Catalaanse leider Carles Puigdemont, samen met andere leden van zijn afgezette regering, naar Brussel is afgereisd. Hij zou daar vanmiddag een verklaring geven.

Mogelijk hangt Puigdemont en de andere leiders van de onafhankelijkheidsbeweging een gevangenisstraf van 30 jaar boven het hoofd. Eerder vandaag maakte de aanklager van Spanje namelijk bekend dat de leiders worden verdacht van rebellie, opruiing en misbruik van publieke gelden. 

Het is de eerste werkdag na een rumoerig weekend. Vanochtend was het rustig in Barcelona. De ministers en staatssecretarissen mogen van Madrid alleen nog hun ministerie in om om spullen te pakken. Dat moet binnen een uur gebeuren. Ook zou voorzitter Carme Forcadell de geplande zitting van morgen hebben geschapt. Volgens bronnen bij het parlement zou ze zich hiermee hebben neergelegd dat Madrid het Catalaanse parlement heeft ontbonden. De Catalaanse regering is na de onafhankelijkheidsverklaring door Madrid uit zijn functie gezet. De centrale regering heeft bepaald dat er in december nieuwe parlementsverkiezingen komen. In Catalonië zijn zo'n 200.000 mensen in overheidsdienst. 

Tegen onafhankelijkheid

Honderdduizenden betogers tegen onafhankelijkheid gingen gisteren in Barcelona de straat op om te betogen voor de eenheid van Spanje.

EenVandaag is vandaag op een basisschool in Barcelona, in de oude wijk El Born. Collegio Cervantes functioneerde op 1 oktober nog als stemlokaal. Hoe hebben de ouders en leraren afgelopen weekend beleefd en hoe kijken zij naar de toekomst.