Chaos en geweld gisteren bij het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië. Het aantal gewonden is inmiddels opgelopen tot een kleine duizend mensen. Buitensporig geweld, het lijkt juist sympathie op te wekken voor de voorstanders van onafhankelijkheid: "President Rajoy komt hier als grote verliezer uit," aldus oud minister van Binnenlandse Zaken Ben Bot.

Alibi

Hij noemt het harde ingrijpen van de Spaanse politie erg onverstandig: "Rajoy werkt de Catalanen in de hand. Heel Europa is nu op hun hand. Bovendien hebben Catalaanse groeperingen met kwaad in de zin nu een alibi om met geweld te reageren." 

Bot pleit juist voor een diplomatieke oplossing: "Spanje en Catalonië moeten zo snel mogelijk om de tafel. Ik snap dat de Spaanse regering niet wil dat de Catalanen zich afscheiden, maar een onafhankelijkere positie zoals de Basken hebben moet bespreekbaar zijn, lijkt me."

Polarisatie

De Spaans-Catalaanse linguïst Paz Gonzalez woont al een tijdje in Nederland en kijkt met lede ogen toe hoe het referendum gisteren escaleerde: "Het deed echt pijn om te zien. Ik probeer er objectief naar te kijken en weet dat beide partijen fout zitten.. maar hoe de Spaanse regering heeft gehandeld is echt excessief."

Gonzalez, die Spaanse ouders heeft maar in Barcelona geboren werd, merkt dat het harde ingrijpen van Rajoy tot meer polarisatie heeft geleid. "Op Facebook zie ik hele wisselende reacties van mijn vrienden. De een zegt: "Eigen schuld, dikke bult" tegen de Catalanen, de ander laat zich woedend uit over Madrid."

Zelf heeft ze het ook helemaal gehad met de Spaanse regering: "Als ik de kans had gehad, dan had ik voor onafhankelijkheid gestemd. Puur door het belachelijke optreden van de Spaanse politie."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.