Het conflict tussen de Catalaanse leiders en de centrale regering in Madrid zorgt ervoor dat veel mensen de straat opgaan om te demonstreren. Dat alles vanwege een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Deze demonstraties worden steeds feller naarmate de Spaanse regering harder ingrijpt.

Een demonstrant vraagt Europa op Twitter om hulp. 'Sluit niet je ogen' staat er op het spandoek. Op 1 oktober wordt het referendum gehouden en de Spaanse overheid doet er alles aan om dit tegen te houden. 

Economisch belang

Catalonië is groot. Groter dan België en Barcelona is de hoofdstad. Voor de regio is het een gigantische toeristische industrie, een belangrijke haven, en daarmee is de regio goed voor 20% van de Spaanse economie. Catalonië is momenteel al voor een groot deel zelfstandig. De eerste stappen daartoe werden gezet in de jaren zeventig, na de dood van dictator Franco. En die zelfstandigheid werd flink uitgebreid in 2006. 

Catalaanse cultuur

Je ziet het aan de straatnaambordjes, aan de taal en de vlaggen. De vlag van de onafhankelijkheidsstrijd. Maar dat soort symbolen zijn heel lang taboe geweest. Zo’n driehonderd jaar geleden is Catalonië de zelfstandigheid kwijtgeraakt. De Catalaanse cultuur werd steeds verder teruggedrongen door de Spaanse regering. Toen dictator Franco eind jaren dertig aan de macht kwam volgde een lange periode van onderdrukking en van alles wat Catalaans was. De taal, de cultuur. Het werd allemaal verboden vanuit Madrid.

Uitgerekend een Nederlander gaf de Catalanen hun gevoel van eigenwaarde weer terug. Johan Cruijff trok FC Barcelona uit het slop en zorgde voor de symbolische wederopstanding van de regio. En FC Barcelona staat vierkant achter de wil van het Catalaanse volk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.