Zonneparken verdringen de landbouw, kopte het Algemeen Dagblad. Is dat zo, of kun je die twee ook prima combineren? In 'Feit of Fictie' gaan we op zoek naar het antwoord.

Nederland wil in de komende decennia tot wel 40.000 hectare zonneparken, zonneakkers en zonneweiden realiseren. Aantrekkelijk voor boeren, want die verdienen aan een weiland vol zonnepanelen meer dan wanneer ze er vee of gewassen neerzetten.

Slechts 2 procent

Ook als we echt 40.000 hectare landbouwgebied volzetten met zonneparken is het moeilijk vol te houden dat deze parken de landbouw gaan verdringen. Althans, wanneer je 'verdringen' uitlegt als 'laten verdwijnen'. Gerard Hazeu, onderzoeker van de landbouwuniversiteit Wageningen, schetst dat ons land maar liefst twee miljoen hectare landbouwgebied heeft. Daarvan is 40.000 hectare maar 2 procent. Een heel klein taartpuntje dus.

Bovendien zijn er mogelijkheden om zonneparken te combineren met landbouw, vertelt Willem Rienks van adviesbureau ROM3D. "In een aantal projecten hebben we gekeken of we gewassen konden telen onder de zonnepanelen. Aardappelen bijvoorbeeld is een gewas dat best goed tegen schaduw kan. In de praktijk gebeurt het weinig omdat de zon eigenlijk 99 procent van de opbrengst van een zonnepark bepaalt. Wat er aan landbouw vanaf komt is peanuts."

Schapen en varkens

Toch kan het wel, vertelt hij. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld ook te combineren met veehouderij. Rienks: "Wat je ziet is dat er schapen bij zonnepanelen gehouden worden. Ik weet ook een plek waar varkentjes onder de zonnepanelen lopen. Voor koeien moeten de zonnepanelen hoger staan, tot wel drie meter. Dan worden ze wel weer beter zichtbaar. Maar voor de welzijnsdiscussie over de intensieve veehouderij biedt dit ook mogelijkheden. Je kunt de dieren zo heel veel ruimte geven."

Landbouw verdwijnt niet door zonneparken

Op dit moment verdringen zonneparken de landbouw, omdat combineren nog niet veel gebeurt. In de toekomst is het goed mogelijk dat dit wel gaat gebeuren. Als het AD beweert dat zonneparken de landbouw verdringen, in de zin dat landbouw er compleet door zou verdwijnen, dan is dat fictie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.