"Vluchten naar de VS zijn in Nederland veel duurder dan in andere Europese landen." Dat kopt het Algemeen Dagblad vandaag. Maar uit onze factcheck in Feit of Fictie blijkt dat daar dus niets van klopt.

Het AD baseert zijn conclusie op een vergelijking tussen retourvluchten vanaf Amsterdam, Kopenhagen, Stockholm en Dublin naar New York. Van dat rijtje is vliegen vanaf Schiphol inderdaad het duurste met als goedkoopste optie 398 euro. In totaal zijn er echter 23 Europese hoofdsteden die een directe retourvlucht aanbieden naar New York. Uit de resultaten van vergelijkingssite skyscanner.nl, blijkt dat 7 luchthavens duurder zijn dan Amsterdam.

Het beste kan je vliegen vanaf het IJslandse Reykjavik. Dan ben je minimaal 213 euro kwijt. Wenen is het duurst. Daar betaal je op zijn minst 500 euro voor een retourtje Big Apple. In de grafiek hieronder zie je een vergelijking tussen alle 23 Europese steden met directe vluchten naar New York.

Grafiek 

Luchtvaartjournalist Arnold Burlage noemt het artikel van het AD dan ook een kulverhaal: "Nederland is door de bank genomen echt geen duur land om te vliegen. Sterker nog, hier zijn de vliegtaksen het hoogst van heel Europa. Dus als je naar de kale vliegprijs kijkt horen wij bij de goedkoopste landen." De stelling is hiermee keihard fictie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.