Verzekeraar Zilveren Kruis geeft verzekerde hartpatiënten hun eigen hartapp. Het gaat aanvankelijk om 2500 mensen die zelf thuis met HartWacht hun hartslag, bloeddruk en gewicht meten. 

Het programma leest de gegevens en geeft een seintje aan een arts of verpleegkundige als er iets mis is. Deze techniek, eHealth genoemd, moet onnodig ziekenhuisbezoek in de toekomst voorkomen en zo geld besparen. Want nu belanden ongeruste hartpatiënten wel eens op de Eerste Hulpafdeling van een ziekenhuis terwijl er niets ernstigs aan de hand is. 

Met de financiële steun van de verzekeraar kan eHealth de fase van kleine pilots ontstijgen en nu op grote schaal worden toegepast. Ook de overheid verwacht veel van eHealth. Voor 2020 moet 75 procent van de ouderen en chronisch zieken, die dit willen en kunnen, zelf hun gezondheidsmetingen doen, zo is de ambitie. Het kabinet heeft deze week 20 miljoen toegezegd om eHealth-ontwikkelingen te doen slagen. 

Kortom, de techniek die de zorg beter en goedkoper maakt, moet straks de gewoonste zaak van de wereld zijn. Het klinkt alsof patiënten en de samenleving er alleen maar beter van kunnen worden. 

Maar is dit ook zo? Of kleven er ook serieuze risico’s aan het gebruik van eHealth? EenVandaag spreekt er over met technologiedeskundige Danny Mekiç.