Dat regelmatig zeepjes, handdoeken en pennen worden meegenomen uit hotels zal voor niemand als een verrassing komen. Maar het kan vele malen gekker: uit veel hotels verdwijnen regelmatig matrassen, koffiezetapparaten, televisies en zelfs kamernummers.

Wellness Heaven vroeg aan honderden viersterren en vijfsterren hotels in Europa hoevaak en wat er wordt gestolen door gasten. Uit de antwoorden blijkt dat het meest wordt gestolen uit 5-sterren hotels, en dat hotelgasten creatiever en listiger zijn dan je misschien zou verwachten.

In het holst van de nacht

Bovenaan het lijstje staan badjassen en handdoeken, dit zal niemand verbazen. Deze spullen zijn redelijk makkelijk mee te nemen en levert de hotels geen grote problemen op. Maar heel wat hotelgasten presteren het om televisies, toiletbrillen en zelfs matrassen het hotel uit te smokkelen.

Het vaakst worden artikelen simpelweg in de koffer gestopt. Maar een koffiezetapparaat of een matras in je koffer krijgen, is een hele uitdaging. Dus smokkelen gasten die voor het grote goed gaan, de spullen 's nachts naar buiten. Meestal via een lift die direct naar de ondergrondse parkeerplaats leidt.

info

Meest bizarre gestolen goederen uit hotels

  • In een hotelkamer in Engeland zijn ooit de kamernummers gestolen. De staff van het hotel had de diefstal niet opgemerkt, tot een gast zijn kamer niet kon vinden.
  • Een hotelmanager in Italië stond raar te kijken toen een grote piano was verdwenen uit de lobby. Later bleek dat drie mannen de piano hadden meegenomen. Hij is nooit teruggevonden.
  • In Berlijn is een complete badkamer leeggestript. Alles was weg, van de regendouche tot de toiletbril en de afvoerpijp aan toe. Hoe de gasten de badkamer ongestoord hebben kunnen leegroven, blijft een raadsel.
  • Een hotel in Salzburg had ineens geen bankjes meer in de sauna. Pas toen een gast kwam klagen dat er geen bankjes waren in de sauna en hij staand niet kan ontspannen, werd de diefstal ontdekt.
  • In Duitsland verdween een compleet stereosysteem uit de spa, 's nacht hadden dieven de apparatuur ontkoppeld en meegenomen.

Nederlanders kiezen toiletpapier

Per nationaliteit verschilt de voorkeur voor spullen. Duitsers en Britten spelen op safe en kiezen meestal voor badjassen, doucheproducten en handdoeken. Oostenrijkers nemen meer risico met servies en koffiezetapparaten. Amerikanen nemen beddengoed mee en peuteren de batterijen uit alle elektrische apparaten in de kamer.

Italianen zijn wat chiquer en nemen vooral wijnglazen mee. Zwitsers gaan voor föhns en Fransen deinzen er niet voor terug om een televisie mee te nemen, met de afstandsbediening. Nederlanders kiezen, nuchter als we zijn, voor nuttige zaken zoals toiletpapier en lampen.

Aangifte is slecht voor het imago

Met de diefstal lopen de daders een groot risico, het is voor een hotel namelijk best makkelijk om er achter te komen wie de dader is. Dit omdat er simpelweg vaak gegevens bekend zijn door de boeking. En als deze vals lijken te zijn, hebben ze altijd de camerabeelden nog.

Maar dit betekent niet dat de daders altijd gepakt worden. Veel hotels doen geen aangifte van de diefstal omdat ze niet geassocieerd willen worden met criminaliteit, dit zou slecht zijn voor het imago. Dus kiezen hotels er voor om de spullen te vervangen en verder geen juridische stappen te ondernemen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.