Wie veel melk drinkt, kan eerder doodgaan. En: melk verkleint de kans op botbreuken niet, zoals we lang dachten. Dat is de bevinding van Zweedse onderzoekers.

Zij onderzochten ruim 100.000 mannen en vrouwen in de jaren '80 en '90 en hielden hun gezondheid 10 tot 20 jaar in de gaten door middel van vragenlijsten.

Slechter voor vrouwen

Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag dronken, hadden twee keer zoveel kans om eerder te overlijden als vrouwen die minder dan een glas melk per dag dronken. Vrouwen die veel melk dronken hadden ook 50 procent meer kans op een heupbreuk. 

Voor mannen golden botbreuken en eerder overlijden in iets minder mate. Suikers in melk (lactose en galactose) zouden de boosdoeners kunnen zijn. Uit studies bij dieren is gebleken dat die het verouderingsproces versnellen.

Slecht nieuws?

Slecht nieuws voor de melkdrinkende Nederlanders? EenVandaag spreekt hierover met professor Voedingsleer Martijn Katan en met melkveehouder Gijsbert Bakhuisen. Ook bezoeken we een geitenmelkhouderij en spreken we met Sybren Ewijk van Goat Milk Powder. In de Verenigde Staten en ook in Australië en Nieuw-Zeeland geven moeders hun baby’s al jaren flesjes op basis van geitenmelk en niet van koemelk. 

De beslissing van de Europese Commissie dit jaar om flesvoeding op basis van geitenmelk voor zuigelingen toe te staan, juicht hij toe. Europa is hiermee het laatste continent waar de knoop officieel wordt doorgehakt. 

De Nederlandse Zuivel Organisatie vindt het onderzoek van de Zweden geen reden om bestaande zuivelaanbevelingen te wijzigen. ‘De NZO volgt de aanbevelingen van wetenschappelijke instellingen zoals de Gezondheidsraad en het RIVM in Nederland en de World Health Organization’