“Dat wij een ‘licence to kill‘ zouden hebben gegeven is te absurd voor woorden. De opdracht was juist andersom: zo weinig mogelijk slachtoffers maken,” aldus toenmalig minister van Justitie Van Agt op de vraag of hij opdracht heeft gegeven de gijzelnemers te doden. Dit naar aanleiding van de verklaring van drie betrokken officieren dat ze de orders hadden gekregen dat de Molukse treinkapers bij De Punt de trein niet levend mochten verlaten. 

Beschuldigingen ‘bloedlink en levensgevaarlijk’

Politiek verslaggever Marc Belinfante sprak met oud-minister van Justitie Dries van Agt over de beschuldigingen. Van Agt zegt zich niet te herkennen in het beeld dat nu wordt geschetst: “Als er gedood moest worden dan alleen uit zelfbehoud. Het is voor mij volkomen raadselachtig waar het verhaal vandaan komt. Het is te dwaas voor woorden.” Dat mariniers worden weggezet als moordenaars vindt de oud-premier ‘verkeerd’. “De mariniers hebben heldhaftig opgetreden. Ze verdienen het niet zo geblameerd te worden. Je moet nog maar afwachten of je in de toekomst jongens vindt die zoiets willen doen. Het is bloedlink, levensgevaarlijk.”

KIJK & LEES VERDER:

‘Geen idee hoe dit verhaal is gaan rondzingen’

Het raakt Van Agt dat hij wordt aangewezen als de man die een ‘licence to kill' zou hebben afgegeven: “Het is uitermate pijnlijk. Hard aangekomen. Ik moet hier doorheen. Het is beschadigend. U denkt toch niet dat mensen als Den Uyl (De toenmalige Minister-president ) en De Gaay Fortman (toenmalig minister van Binnenlandse Zaken) zoiets zouden toestaan. Het waren mensen van een hoge morele allure. Het is een raar verhaal, ik heb geen idee hoe het is gaan rondzingen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.