In Den Haag buigt de rechter zich over de vraag of bij de beëindiging van de treinkaping in 1977 bewust Molukse treinkapers zijn doodgeschoten.

De gewelddadige bestorming van de gekaapte trein bij De Punt in Drenthe is de grootste na-oorlogse antiterreur-aktie op Nederlandse bodem. Twee passagiers en zes van de negen kapers kwamen om.

Volgens autopsierapporten, die pas in 2013 openbaar werden gemaakt door journalist en onderzoeker Jan Beckers, zijn een paar van de Molukkers binnen in de trein van dichtbij dood geschoten.  

Twee jaar geleden pas volgde een officieel onderzoek. De commissie Opstelten kwam toen tot de conclusie dat de staat niet aansprakelijk is voor de schade van de Molukse kapers. Nabestaanden van de kapers legden zich hier echter niet bij neer en hebben een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse staat. Zij zijn van mening dat de mariniers die een einde maakten aan de kaping hun familieleden hebben geëxecuteerd. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.