Het was een belangrijke dag voor alle betrokkenen van de treinkaping bij De Punt in 1977. De rechter besloot dat er nieuw onderzoek komt naar de dood van twee Molukse kapers bij de beëindiging van de kaping.

Nabestaanden van de twee gijzelnemers spanden de zaak aan omdat ze de waarheid willen weten over de gebeurenissen destijds. Ze beweren dat deze kapers zijn geëxecuteerd door de mariniers nadat ze zich al hadden overgegeven. De betrokken mariniers ontkennen dat. In de Telegraaf stond afgelopen week een interview met drie anonieme mariniers die bij de acties in de gekaapte trein betrokken waren. Ze vegen de vloer aan met eerdere anonieme getuigen die verklaard hebben dat de mariniers buiten hun boekje zouden zijn gegaan.

Eerder maakte EenVandaag een reportage over de beschuldigingen aan het adres van de mariniers die de kaping beëindigden.

Met de uitspraak van de rechter dat er meer onderzoek nodig is, blijft de zaak voortduren. Wel is duidelijk dat de zaak dus niet verjaard is. In EenVandaag de reactie van Liesbeth Zegveld, advocaat van de nabestaanden van de treinkapers. Ook op Radio 1 en op TV een gesprek met advocaat Geert Jan Knoops. Eerder verdedigde hij Eric O., een marinier die ervan werd beschuldigd buitenproportioneel te hebben gehandeld. Knoops is goed ingevoerd in geweldsinstructies, die in de rechtzaak van de nabestaanden een grote rol spelen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.