Wat gebeurde er precies bij de beëindiging van de treinkaping bij De Punt? EenVandaag gaat met één van de kapers terug naar de plek van de kaping.

De Molukse treinkapers die in 1977 mensen gijzelden in een trein bij De Punt zijn bewust door een kogelregen gedood. Dat blijkt uit een geheime nota die de Volkskrant afgelopen weekend publiceerde. Eerder dit jaar ontdekte journalist Jan Beckers al dat de kapers geliquideerd waren en geen enkele kans maakten de bestorming van de trein te overleven.

EenVandaag spreekt met Beckers en gaat met 1 van de kapers die de kogelregen overleefde terug naar de plek van de kaping. Ook spreken we met de zus van 2 kapers, waarvan 1 omkwam door de kogelregen. Uiteindelijk kostte de actie twee gegijzelden en zes kapers het leven.

De roep om een parlementair onderzoek wordt steeds groter. Er liggen 32 vragen van de Vaste Kamercommissie Defensie bij de ministers van Justitie en Defensie die op hun verzoek eigenlijk uiterlijk vandaag beantwoord zouden moeten worden.

Kinderen en gijzelnemers Bovensmilde, 30 jaar later

Verhaal gijzeling Bovensmilde

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.