Het aantal mensen dat een vaccin voor meningokokken-W koopt bij de apotheek is afgelopen maand explosief gestegen. Ruim zesduizend vaccins werden verkocht in september, dertig keer zoveel als drie maanden geleden.

De aanleiding voor de stormloop zijn een aantal sterfgevallen in Nederland door meningokokken-W. Met name jonge mensen waren het slachtoffer, zoals de 18-jarige Noa Warger die afgelopen zomer overleed. 

Lees ook:

Het aantal slachtoffers stijgt

Er is al enkele jaren sprake van een toename van het aantal zieken door de Meningokokken-W bacterie. In 2015 werden er in de eerste 8 maanden van het jaar nog 9 mensen ziek, dit jaar waren dat er 78. Het aantal mensen dat overlijdt aan de ziekte is eveneens gestegen. In 2015 waren er nog geen doden te betreuren, maar dit jaar zijn er al 18 mensen overleden door een besmetting met de bacterie. 

Toch is de kans dat je de ziekte krijgt heel klein. Maar bij een besmetting kan de gezondheid heel snel verslechteren. Soms overlijden mensen binnen een dag nadat ze ziek zijn geworden. 

Lees ook:

Te weinig vaccins voor iedereen

Op dit moment zijn er niet genoeg vaccins om heel Nederland te vaccineren. Zelfs voor specifieke risicogroepen, zoals zuigelingen en ouderen boven de 65 jaar, zijn er niet genoeg vaccins beschikbaar. 

Er is nu wel een rijksvaccinatieprogramma opgezet om kinderen van 14 maanden, en kinderen van 14 jaar in te enten tegen meningokokken-W. Volgend jaar zullen de rest van de jongeren tussen de 14 en 18 jaar worden ingeënt, in totaal gaat het om 650.000 personen.

“Het risico dat kinderen ziek worden is helemaal niet zo hoog. Wat dat betreft hoeven ouders niet zo bezorgd te zijn”, zegt het hoofd van het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, Arie van den Ende. “Ik heb tegen mijn eigen kleinkinderen gezegd: het is niet nodig om je in te laten enten want jullie behoren niet tot de risicogroep.” 

Lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.