Het aantal besmettingen met meningokokken stijgt, maar er is een tekort aan vaccins. Wat is de meningokokkenziekte en hoe groot is de kans dat een kind besmet wordt? EenVandaag beantwoordt de vragen van kijkers over de ziekte en het nieuwe vaccin. 

Wat is meningokokkenziekte?

De meningokok bacterie kan een zeer ernstige infectie veroorzaken, genaamd meningokokkenziekte. Het ziektebeeld lijkt op die van de griep, maar de meningokokkenziekte kan bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking veroorzaken. Mensen met de ziekte hebben vaak last van misselijkheid, hoge koorts, vermoeidheid, diarree en een algeheel grieperig gevoel. Kenmerkend voor meningokokken is dat deze symptomen gepaard kunnen gaan met een stijve nek en rode of paarse vlekken op de huid. Er zijn meerdere typen van de bacterie. De bacterie wordt verspreid door onder andere hoesten, niezen en zoenen. Antibiotica werkt goed tegen meningokokken, maar de ziekte ontwikkelt zich erg snel, waardoor antibiotica te laat kan komen. Mensen kunnen overlijden aan de ziekte. 

KIJK & LEES OOK: 

Hoe komt het dat het aantal gevallen van meningokokken zo toeneemt? 

Sinds drie jaar is er een toename van het aantal ziektegevallen door het meningokokken type W. De exacte reden voor de stijging aan besmettingen is niet duidelijk. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) denkt dat het komt door een verandering in de bacterie. 

In Nederland worden kinderen van veertien maanden sinds 2002 gevaccineerd tegen meningokokken type C. Door de toename wordt het vaccin voor type C nu aangevuld met een inenting tegen type A, W en Y. (vaccin ACWY). Kinderen van veertien jaar worden ook opgeroepen om zich met het ACWY-vaccin te laten inenten. 

Is er onderzoek gedaan naar het ACWY-vaccin?

Het RIVM meldt dat er onderzoek is gedaan naar de ACWY-vaccins die momenteel in Nederland worden gebruikt. Dit onderzoek wijst uit dat de ACWY-vaccins veilig zijn. Ook wordt het ACWY-vaccin in het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk gebruikt. Daar is het opgenomen in het vaccinatieprogramma. Voor reizigers, die afreizen naar gebieden waar de meningokok veel voorkomt, wordt het vaccin ook gebruikt. De onderzoeken zijn terug te vinden op de website van het RIVM

Waarom worden volwassenen niet opgeroepen voor het ACWY-vaccin? 

De leeftijdsgroepen die een verhoogd risico op besmetting hebben, zijn over het algemeen ouderen, tieners tussen de veertien en twintig jaar en kinderen jonger dan vijf jaar. Tieners lopen voornamelijk kans op besmetting en dus op verspreiding, omdat zij zich vaak in grote, sociale groepen bevinden die fysiek dicht op elkaar zijn. Daarom worden kinderen van veertien momenteel opgeroepen voor de vaccinatie. “Door een specifieke risicogroep in te enten, is de kans op terugdringen van de bacterie het grootst en wordt er het snelst resultaat geboekt”, zegt de GGD. Doordat deze groep ook voor verspreiding zorgt en nu wordt gevaccineerd, worden ook andere leeftijdsgroepen, zoals volwassenen, indirect beschermd. 

Kinderen van veertien maanden werden al ingeënt tegen meningokokken type C. Die krijgen nog steeds de vaccinatie met veertien maanden, alleen wordt deze nu aangevuld met het ACWY. 

Hoe groot is de kans dat je meningokokkenziekte type W krijgt?

Het RIVM meldt dat het aantal gevallen van meningokokkenziekte W is toegenomen, maar dat de kans om ziek te worden nu nog heel erg klein is. Als u toch uw kind wil laten vaccineren met het ACWY-vaccin, kan u een gesprek aanvragen via de huisarts, GGD of het vaccinatiecentrum. Het kost zestig euro. Door de schaarste aan vaccins, is er geen garantie dat het vaccin ten alle tijden beschikbaar is.  

Bron: RIVM, GGD en EenVandaag