Huisartsen worden platgebeld met vragen over het vaccin tegen de dodelijke ziekte meningokokken. Bezorgde ouders willen het vaccin voor hun kind, maar het vaccin is nauwelijks meer verkrijgbaar. “In onze wijk is het nu bij geen enkele apotheek te krijgen”, zegt de Amsterdamse huisarts Annemieke Achterhuis. “Wij hebben nog drie noodvaccins op voorraad.”

Baby’s en tieners zijn het gevoeligst voor meningokokken, waarvan in Nederland de typen B, C, W en Y het meest voorkomen. Vaccinatie voor type C wordt standaard aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma. Inmiddels is het programma uitgebreid voor kinderen van 14 maanden en 14 jaar en is het RIVM voor deze selecte groep gestart met een combinatievaccin dat beschermt tegen de overige typen van de ziekte. Vanaf 2019 worden jongeren tussen de 14 en 18 jaar ook opgeroepen voor deze vaccinatie.

Veel ouders maken zich zorgen om hun kinderen die niet in deze leeftijdscategorie vallen. “Het is een ziekte die zoveel angst inboezemt”, zegt huisarts Annemieke Achterhuis. “We krijgen veel telefoontjes van ouders waarvan het merendeel het vaccin wil hebben voor hun kinderen.” Maar het probleem is nu de levering: er is een vaccintekort. Voor de praktijk van Annemieke Achterhuis betekent dit dat er voorlopig veel ouders met lege handen naar huis worden gestuurd.

info

Toename in aantal ziektegevallen

Het zeldzame meningokok type W is in opkomst, meldt het Nederlands Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis (RLBM). Waren er in 2015, 2016 en 2017 nog respectievelijk 9, 50 en 80 gevallen van type W bekend, zijn dat er tot en met augustus 2018 al 78 patiënten bekend.