Een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen ontstaan er steeds meer problemen bij het Forum voor Democratie (FvD). Het prominente lid Susan Teunissen, die bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar op de lijst van FVD nog op plaats drie stond, is opgestapt. Ze heeft haar lidmaatschap opgezegd wegens onvrede over het gebrek aan democratie in de partij.

“Gezien de koers die FvD is ingeslagen en waaraan ik mij onmogelijk kan conformeren, heb ik vanmorgen mijn lidmaatschap opgezegd'', schrijft Teunissen in een bericht via Twitter. “De manier waarop het partijbestuur omgaat met opbouwende kritiek is verre van democratisch.” Volgens haar wordt interne kritiek “keihard" afgestraft.

‘Interne kritiek wordt keihard afgestraft’

In een brief aan partijgenoten noemt ze een aantal punten waar ze het niet mee eens is, onder meer dat het partijbestuur bestaat “uit slechts drie personen, waaronder de fractievoorzitter”. Verder noemt ze uitblijven van een schaduwkabinet, het opheffen van provincieafdelingen, het “bizarre royement van Betty Jo Wevers en Robert de Haze Winkelman" en het “dreigement" van Baudet “om iedereen die de roep om democratisering steunt te royeren".

Onrust bij FvD houdt aan

Teunissen is niet de eerste die uit onvrede over het gebrek aan inspraak van de leden afscheid neemt van FvD. De interne kritiek werd openbaar met het royement van partijprominent en geldschieter Robert de Haze Winkelman, en Betty Jo Wevers. Volgens het bestuur van het FvD zouden De Haze Winkelman en Wevers de macht binnen de partij willen grijpen. Beiden hadden kritiek op de manier waarop de partij werd geleid.

Op basis van recente informatie heeft het partijbestuur geconstateerd dat voormalig VVD-senator De Haze Winkelman en voormalig VVD-statenlid Wevers de afgelopen maanden op oneigenlijke wijze en door gebruikmaking van dreigementen en kwaadsprekerij geprobeerd hebben de gecontroleerde uitbouw van de partij actief tegen te werken en het partijbestuur over te nemen. Dergelijk gedrag is voor het partijbestuur onacceptabel”, aldus het bestuur in een verklaring.

‘LPF-toestanden voorkomen’

De partij vindt het “heel jammer'' dat Teunissen vertrekt. Maar het afscheid van mensen die anders denken over de koers is volgens medeoprichter en huidig secretaris Rob Rooken een natuurlijk proces. Hij bezweert dat de koers niet is veranderd. “Van meet af aan hebben we LPF-toestanden willen voorkomen. Daarom bouwen we de partij zorgvuldig uit.'' Had Teunissen maar wat meer geduld gehad, verzucht hij.

Teunissen is kapitein bij de Koninklijke Landmacht en nam deel aan Nederlandse militaire missies in Mali en Afghanistan. Toen ze zich bij FvD voegde, toonde de jonge partij zich daarmee erg ingenomen.

Aangifte tegen Ollongren (D66)

Het Forum voor Democratie verscheen de afgelopen week herhaaldelijk in het nieuws. Begin februari werd bekend dat Frank Ankersmit in december vorig jaar vertrok als FvD-lid. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart stond de historicus op de 29e plek als lijstduwer. Ankersmit zei de partij vaarwel uit onvrede over de koers.

Thierry Baudet en Theo Hiddema deden vorig weekend aangifte tegen minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken, nadat zij FvD in een toespraak een gevaar voor 'de kernwaarden van de democratie' noemde. Ollongren hekelde dat Baudet geen afstand nam van de uitspraak van partijgenoot Yernaz Ramautarsing. De nummer twee op de FvD-kandidatenlijst in Amsterdam zei in een interview met Brandpunt dat uit onderzoek zou blijken dat er verschillen bestaan tussen het IQ van verschillende volkeren en huidskleuren. "Ik had ook graag gezien dat het anders was, dat zwarte mensen hyperintelligent waren, dat Surinamers het hoogste gemiddelde IQ van de wereld hadden. Maar het is niet zo.” “Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras”, aldus Ollongren.

Nieuwe voorzitter

Toch is er niet alleen sprake van vertrekkende leden uit het Forum voor Democratie. Publicist en rechtsgeleerde Paul Cliteur sluit zich juist aan bij de politieke partij. Volgens de website van het FvD wordt Cliteur de nieuwe voorzitter van het wetenschappelijk bureau van de partij. Hij zal zich met name richten op het initiëren van wetenschappelijke onderzoeken en het uitbouwen van het (internationale) netwerk van de partij.

Ondanks de onrust binnen de partij is het FvD bezig aan een ongekende opmars. Het aantal leden groeide in een jaar tijd van 1.863 naar 22.884 en komt daarmee al in de buurt van gevestigde partijen als D66, VVD en Groenlinks. Ook in de peilingen lijkt FvD niet te stoppen: in De Peiling van EenVandaag van vorige week staat de partij op 12, een verzesvoudiging. Volgens politiek verslaggever Remko Theulings heeft Baudet grofweg twee keuzes: ofwel in gesprek gaan met de partijleden en het democratische gehalte binnen zijn partij terug proberen te brengen, of meer macht naar zich toetrekken en kiezen voor een constructie die lijkt op de PVV van Wilders.

FVD doet bij de gemeenteraadsverkiezingen alleen in Amsterdam mee, maar wil volgend jaar wel overal aan de Provinciale Statenverkiezingen meedoen. 

update
clock 09-02-2018 01:00

Forum voor Democratie (FVD) zegt dat de onvrede binnen de partij maar binnen "een zeer klein groepje'' van tien tot twintig leden leeft. De steun voor het partijbestuur zou juist "massaal'' zijn en er is geen sprake van verdeeldheid. FVD reageert daarmee op de berichten over onrust in de partij. Volgens de verklaring zouden de mensen die zijn opgestapt geen rol van betekenis spelen binnen de partijorganisatie. "Vooral in de media is enige ophef gecreëerd over ‘onrust’ bij Forum voor Democratie'', klinkt het.

FVD laat weten dat het partijbestuur "volledig wordt gesteund" door onder meer de "voltallige Tweede Kamerfractie'' die bestaat uit Thierry Baudet en Theo Hiddema, alle fractiemedewerkers en de bestuursleden zelf. Het bestuur bestaat uit Baudet, Henk Otten en Rob Rooken. Dat de partij goed groeit is volgens de verklaring "echt niet te danken aan het kleine groepje leden dat nu klaagt over onvoldoende inspraak-organen; maar aan de unieke synergie tussen Thierry Baudet en Theo Hiddema in de Tweede Kamer, en het kernteam dat zich voor de volle 200 procent inzet voor het succes van FVD''.