Forum voor Democratie (FvD) staat deze maand op vijf zetels in De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Dat is meer dan een verdubbeling van de twee zetels die die partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart behaalde. In januari van dit jaar stond de partij van Thierry Baudet nog op nul zetels.

De kiezers die FvD sinds de verkiezingen trekt, komen vooral van de PVV en in mindere mate de VVD, het CDA en de SP. Veel weggelopen PVV-stemmers vinden de ideeën van Wilders goed, maar ze vinden zijn toon te hard en ze denken dat de PVV definitief niet gaat regeren. Bij andere kiezers is de inhoud reden om over te stappen naar FvD, bijvoorbeeld omdat ze hun partij niet hard genoeg vinden als het gaat om “Europa". Velen noemen Forum voor Democratie ‘een frisse wind’ die door Den Haag waait.

Groeipotentie

Het potentieel van de partij van Baudet is groter dan de vijf zetels die ze nu noteren. Bij de PVV en de VVD zit nog een groep kiezers die veel sympathie voor FvD heeft. Als Baudet die kiezers kan overtuigen, kan hij daar nog maximaal drie zetels extra halen; twee van de PVV en één van de VVD. 

Volledige uitslag

De PVV verliest deze maand drie zetels en komt op 23. De SP verliest er twee en komt op 11. GroenLinks (14) en de ChristenUnie (7) winnen elk twee zetels. De vier onderhandelende partijen staan nu gezamenlijk op 72 zetels in de peiling. 

De hele uitslag is nu als volgt: VVD 30, PVV 23 (-3), CDA 16 (-1), D66 19 (+1), SP 11 (-2), GL 14 (+2), PvdA 9 (-1), PvdD 6 (+1), CU 7 (+2), 50P 5 (+1), SGP 3, DENK 2, FVD 5.

Over het onderzoek

Aan De Stemming van deze maand, gehouden ‪van 1 tot en met 4 september onder het GfK online panel, deden 1869 respondenten mee. De steekproef is gestratificeerd naar sekse, leeftijd, opleidingsniveau, stemgedrag, regio en etnische achtergrond. De respons wordt gewogen volgens dezelfde variabelen. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

Foutmarges per partij: VVD +/- 2.5, PVV +/- 2.3, CDA +/- 1.9, D66 +/- 2.1, SP +/- 1.7, GL +/- 1.8, PvdA +/- 1.5, PvdD +/- 1.2, CU +/- 1.3, 50PLUS +/- 1.1, SGP +/- 0.9, DENK +/- 0.7, FvD +/- 1.1.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.