De 22-jarige Uber-chauffeur die verdacht werd van het veroorzaken van een dodelijk ongeval is vrijgesproken door de rechter. Volgens de rechtbank Amsterdam is niet bewezen dat de taxichauffeur een verwijtbare verkeersfout heeft gemaakt.

De 22-jarige Mare Welkers kwam in 2017 bij de aanrijding op de Molukkenstraat in Amsterdam om het leven. Ze was in de vroege ochtend op weg naar haar werk toen ze werd geschept. Ze raakte zwaargewond en overleed dezelfde dag in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

'Zeer betreuringswaardig ongeluk'

De rechtbank noemt het 'een verschrikkelijk en zeer betreurenswaardig ongeluk', maar stelt dat de chauffeur geen aanmerkelijke onvoorzichtigheid kan worden aangerekend. De chauffeur haalde weliswaar een bus in op een wegdeel met een doorgetrokken streep, maar de aanrijding was hier niet direct het gevolg van.

Volgens de rechtbank is de oorzaak van de aanrijding dat Mare pas laat zichtbaar was voor de bestuurder. En dat kan hem dus niet worden aangerekend. In het vonnis noemt de rechtbank het "een ongelukkige samenloop van omstandigheden." De rechter: "Wij snappen dat dit voor de nabestaanden heel moeilijk moet zijn om te horen."

'Uber is een amoreel bedrijf'

De nabestaanden van Mare Welkers riepen het taxibedrijf Uber na het ongeval op om verantwoordelijkheid te nemen voor betrokkenheid bij het ongeval.

Lees & bekijk ook:

Uber zou taxichauffeurs via een speciaal ontwikkelde app aanmoedigen om zo lang mogelijk door te blijven rijden. Bovendien moeten chauffeurs constant actief blijven op de app om nieuwe klanten te werven. Dat zou verkeersonveilige situaties veroorzaken.

'We hadden dit niet verwacht'

Jip Welkers, de zus van de overleden Mare, zegt dat ze deze uitspraak niet had verwacht. "We zijn beduusd", laat ze aan EenVandaag weten. "We hadden graag gezien dat de rechter iets zou zeggen over de omstandigheden waaronder deze chauffeur zijn werk moest doen."

De nabestaanden hebben juist geprobeerd om aandacht te vragen voor die omstandigheden. "Het ging ons niet om de uitspraak, maar om bewustwording. We hadden gehoopt dat de rechter iets zou zeggen over de rol van Uber. Dat is teleurstellend."

Rechter spreekt zich niet uit over Uber

De rechter heeft in het vonnis geen uitspraken gedaan over de betrokkenheid van taxidienst Uber. De officier van justitie overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. 

Verslaggever Simone Tukker werd zelf aangereden door een Uber-chauffeur: