Op 31 maart 2017 overlijdt Mare Welkers. Ze is aangereden door Uber-taxichauffeur Jasmin M., die vandaag voor de rechter staat. De officier van justitie eist een werkstraf van 240 uur omdat M. zich 'aanmerkelijk onvoorzichtig' zou hebben gedragen.  

Het taxibedrijf Uber speelt in deze zaak geen rol. Het bedrijf heeft ook aangegeven geen verantwoordelijkheid te dragen voor het ongeval, zo meldde de Volkskrant deze week. De familie van Mare vindt dat onbegrijpelijk. Zij vinden dat Uber mede verantwoordelijk is voor de enorme toename aan taxichauffeurs in Amsterdam, die, net als Jasmin M., vaak jong en onervaren zouden zijn. Volgens hen leveren de onervaren chauffeurs veel meer gevaarlijke situaties op. 

update
clock 14-11-2018 10:20

De rechter doet woensdag 14 november uitspraak in de zaak tegen de chauffeur van Uber die het ongeluk veroorzaakte. Verslaggever Simone Tukker is aanwezig bij de rechtszaak en tweet live mee met de uitspraak. 

Constant op zoek naar nieuwe klanten

Het is zo tegenstrijdig, zegt de zus van Mare, Jip Welkers. "Aan de ene kant zijn er allemaal campagnes met de waarschuwing 'Kijk niet op je smartphone tijdens het rijden!' Maar aan de andere kant laten we toe dat jonge onervaren chauffeurs tijdens het rijden continu op de app van Uber moeten kijken voor een eventuele volgende klant. Het valt niet uit te leggen." 

Uit politierapporten zou blijken dat M. twee pauzes van elk ongeveer vier uur heeft ingelast in een werkdag van 24 uur. Ook was Jasmin M. niet op weg naar een klant op het moment van de aanrijding. Volgens de familie, die zich heeft verdiept in de zaak, reed Jasmin M.  die dag vooral rond op zoek naar nieuwe klanten. 

Ongelukken door te weinig pauzes

Vader Bert Welkers: "Je hebt hier de situatie dat een jongen van 21 jaar tien tot twaalf uur achter elkaar rondrijdt. Het zijn onervaren, onbekwame chauffeurs en daar komen ongelukken van. Daar moet toch wat aan gebeuren." De familie van Mare Welkers doet een beroep op de politiek om nog eens naar het taxibeleid te kijken. Er moeten maatregelen worden genomen om de uitwassen van de taxiwereld aan te pakken, zo benadrukt de familie. 

De journalist Jeroen van Bergeijk onderstreept dat chauffeurs van Uber op allerlei subtiele manieren worden beïnvloed om zo lang mogelijk door te blijven werken. Hij dompelde zichzelf enige tijd onder in het leven van een Uber-chauffeur. "Ze hebben goed naar spelletjes gekeken", zegt Bergeijk. "Je moet doelen halen, medailles verdienen, je krijgt complimentjes als je prestaties haalt." De journalist vergelijkt de app van Uber met Netflix: "De volgende aflevering staat al klaar voordat de rit voorbij is. Het is heel gemakkelijk om te blijven rijden."

Aanpassing in de app

Jip Welkers vertelt: "Uber zou heel makkelijk de rij- en rusttijden in kunnen bouwen in de app. Maar het is gewoon een amoreel bedrijf. Ze nemen niet eens contact op met de nabestaanden na een dodelijk ongeluk. Ze trekken er ook helemaal geen lering uit. Ik bedoel wat moet er nog meer gebeuren dan dat er iemand doodgaat?"

reactie

Een woordvoerder van Uber reageert:

"De bestuurder van de auto maakte op het moment van het ongeluk geen gebruik van de Uber app. Ons medeleven gaat uit naar alle betrokkenen en de naasten van het slachtoffer. De veiligheid van onze service en die van alle weggebruikers is een prioriteit voor Uber en we werken dan ook continu aan nieuwe initiatieven die de verkeersveiligheid verder verbeteren."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.