President of juist niet, de Republikeinse partij blijft Trumpiaans. En dat terwijl Donald Trump zich juist profileerde als absolute buitenstaander. Waarom gouverneurs vast blijven houden aan Trumpisme? Het levert electoraal succes op.

Een eerste indicatie dat de Republikeinse partij ook na het Trump-presidentschap de stijl van Trump omarmt is dat 17 staten zich achter de staat Texas scharen in een rechtszaak over verkiezingsfraude. Texas klaagde de staten Pennsylvania, Michigan, Wisconsin en Georgia aan, omdat die volgens Texas de regels over stemmen per post verruimden op een manier die volgens Texas in elk geval niet geoorloofd is.

Trump houdt invloed

"Die zaak is niet heel kansrijk, maar hiermee laten de verschillende staten wel zien dat ze achter Trump staan", zegt Amerika-kenner Victor Vlam. "Ze laten hem niet zonder meer vallen. Dat is aan de ene kant opmerkelijk omdat Trump een one-term-president wordt, maar ook omdat andere verliezers van verkiezingen, zoals Mitt Romney in 2012 verloor van Obama, vrij snel totaal niet meer invloedrijk zijn", vertelt Vlam.

Aan de andere kant was het toch een succesvolle campagne voor de Republikeinse partij. "Het enige dat ze niet wonnen was het Witte huis. Maar met de andere verkiezingen die dag, zoals de race om het Senaat, deden ze het erg goed. En ze hebben meer stemmen dan ooit op hun partij behaald. Trump haalde 11 miljoen meer stemmen dan in 2016 én de groep die op hem stemde was ook diverser dan in 2016."

Politiek van de buitenstaander wordt politiek van gevestigde orde

De paradox is nu dat de stijl van Trump, debatteren en politiek voeren door publiekelijk afstand te nemen van de huidige politiek, in 2016 totaal niet bij de gevestigde Republikeinse partij paste. Maar nu lijkt het de standaard te zijn voor veel Republikeinse politici om succes te behalen. De stijl van de buitenstaander, zich afzettend tegen de gevestigde orde. Die stijl is nu dus doorgedrongen tot diezelfde gevestigde orde.

"Zo hopen die gouverneurs ook in de toekomst op de stem van de kiezer. En Trump houdt de partij ook nog enigszins in zijn greep door de optie open te houden om in 2024 gewoon weer mee te doen met de presidentsverkiezingen", vertelt Vlam.

Lees ook

Geraffineerder

Mocht Trump zich niet kandideren dan ziet Vlam wel iets in Mike Pompeo, de huidige minister van Buitenlandse Zaken onder Trump. "Je verwacht iemand die de stijl van Trump hanteert, maar dan wat geraffineerder."

Vlam ziet wel een verschil tussen de verschillende staten en het congres in Washington waar Republikeinen sneller doorschakelen naar een nieuwe regering onder Biden. "Dat is niet zo vreemd, iedereen verwacht dat Biden in januari ingezworen wordt. En de Republikeinen in Washington willen zo veel mogelijk invloed uitoefenen op de nieuwe bewindspersonen. Dat doe je niet door te blijven hangen in beschuldigingen. Je wilt de mensen die er straks toe doen nu toch al kunnen spreken en met voorstellen bestoken."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.