De troonswisseling op 30 april staat in het teken van samenwerking en vooruitkijken naar de toekomst. Het is de wens van Koningin Beatrix en Koningspaar Willem Alexander en Maxima dat het historische moment samen met alle Nederlanders gevierd wordt. 

Feestelijke activiteiten rondom 30 april

Het Nationaal Comité Inhuldiging organiseert de troonswisseling aan de hand van het motto: "mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning." Het toekomstige Koningspaar hoopt dat Nederlanders hun toekomstdroom voor Nederland met hen delen. Maandag maakte het comité haar plannen rondom 30 april bekend. 

Het comité zal een website, www.mijndroomvooronsland.nl, opstarten waar inwoners van Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk wensen en inspiratie voor Willem Alexander en Maxima kunnen insturen. De mooiste, creatiefste en ambitieuste stukken worden gebundeld in een boek dat later dit jaar gratis te verkrijgen is. 

 

Ook wil het comité dat vrijdag 26 april een lesvrije dag wordt voor het basisonderwijs. In plaats van naar school gaan, zullen kinderen meedoen aan Koningsspelen, mits de gemeente dit organiseert. De dag zal beginnen met een gezond ontbijt, waarna de kinderen deelnemen aan allerlei sportactiviteiten. 

 

Tot slot wil het comité een koningslied maken. Er zal één dirigent aangewezen worden die via social media probeert om zoveel mogelijk Nederlanders het lied te leren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat iedereen het lied mee kan zingen of er op kan dansen. 

 

Programma troonswisseling

Eerder al maakte de Rijksvoorlichtingsdienst een algemeen programma bekend. De Koningin zal 's ochtends de Akte van Abdicatie ondertekenen in het Koninklijk Paleis in Amsterdam, waarna Beatrix samen met Willem Alexander en Maxima op het balkon van het paleis verschijnt. Daar zullen de net afgetreden Koningin en haar zoon twee korte toespraken houden. 

 

's Middags wordt Willem Alexander beëdigd en ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Vanaf dan zijn Willem Alexander en Maxima officieel Koning en Koningin van Nederland. Het paar zal in de maand die volgt na de abdicatie, de verschillende Nederlandse provincies bezoeken. Later volgt het Caribisch deel van het Koninkrijk, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. 

 

De feestelijkheden zoals die elke Koninginnedag plaatsvinden, worden gewoon op 30 april gehouden. Dat besluiten de Oranjeverenigingen in Nederland. Wel gaan gemeentes kijken of er buitenschermen geplaatst kunnen worden, zodat inwoners de abdicatie live kunnen volgen. Veel verenigingen zijn bang dat de vrijmarkten en andere festiviteiten niet bezocht worden, omdat iedereen voor de televisie zit.

 

Vanavond in EenVandaag meer toelichting op het programma rondom de abdicatie. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.