Vodafone bevestigt vandaag dat het bedrijf overheden in enkele landen direct toegang geeft tot het netwerk voor het achterhalen van metadata en het aftappen van gesprekken. 

Dat schrijft de Britse krant The Guardian vandaag. Het is de eerste keer dat een provider bevestigt dat overheden direct toegang hebben tot netwerken. Volgens Vodafone is het bedrijf overigens niet de enige in de markt waarbij dit het geval is

Vodafone Nederland laat aan NU.nl weten dat Nederland niet bij de landen hoort waar de overheid direct toegang heeft tot het netwerk. In andere landen kunnen overheden door de toegang gesprekken aftappen maar ook achterhalen waar mensen zich bevinden.

Bovendien hebben die overheden geen bevelschrift nodig om data op te vragen, waardoor Vodafone geen idee heeft hoeveel gegevens er worden geraadpleegd en van welke klanten. 

"Het directe model bestaat", bevestigt Stephen Deadman, privacydirecteur van Vodafone, nog maar eens tegenover de Britse krant. "We roepen bij dezen op een einde te maken aan de directe toegang. Zonder officieel bevelschrift is er geen transparantie. Als we een verzoek krijgen, kunnen we in opstand komen tegen de opsporingsdienst." Deadman stelt dat als overheden een officieel verzoek moeten indienen de drempel een stuk hoger ligt.

Vodafone brengt vrijdag het eerste Law Enforcement Disclosure Report uit, waarin staat hoeveel data er met officiële bevelschriften wordt opgevraagd bij Vodafone. In het geval van Nederland gaat het om bijna 44.000 verzoeken voor taps en ruim 62.500 verzoeken voor metadata. De getallen gaan over 2013 of het meest recente jaar beschikbaar.

Overigens kan één verzoek slaan op meerdere mensen, maar kunnen meerdere verzoeken ook betrekking hebben op één persoon. 

Geen naakte hippies in het Vondelpark!

In Amsterdam worden flyers rondgedeeld waarmee wordt geprotesteerd tegen de aan de gang zijnde opnames voor de film 'Love & Peace' in het Vondelpark. De film gaat over de jaren '70, toen het park een ontmoetingsplaats was voor hippies die er de vrije liefde predikten en/of bedreven en zich te goed deden aan drugs.

"Dat is toch geen reden om aan een filmmaker een vergunning te geven om tijdens de normale openingstijden van het Vondelpark, tussen moeders met spelende kinderen, tussen normale mensen die rustig willen recreëren, filmopnamen te maken van hippies die naakt rondlopen, van dansende meisjes met blote borsten, van stelletjes die schaamteloos voor iedereen zichbaar de liefde bedrijven?", zo staat in het pamflet.

En verder: "Dat is toch niet van deze tijd? Als de filmmaker per se naakte mensen wil filmen, doet hij dat maar in de beslotenheid van een filmstudio, NIET in een openbaar park!!

De opnames lopen nog tot maandag, het wordt tropisch warm, dus zo maar even het Vondelpark in!

Rolling Stones in Limburg; wat komt daar bij kijken?

Geen blauwe M&M's, maar wel een hele boel andere eisen. The Rolling Stones zijn in Limburg en wie denkt dat ze tevreden zijn met een mooi hotel en wat drinken backstage, die heeft het mis. Allereerst krijgen de oude rockers naar verluidt zo’n miljoen euro per man betaald voor de show van zaterdag op Pinkpop. Sterren van dit formaat hebben ook nog een aantal andere eisen. Ze slapen natuurlijk niet zomaar in elk hotel, maar zijn neergestreken in het chique Château St. Gerlach in Houthem in het Limburgse heuvelland. Ook qua kleedkamers en andere backstage-wensen hebben de Stones zo het een en ander op hun verlanglijstje staan.

Pinkpopbaas heeft al laten weten dat er backstage een apart dorpje gebouwd is van kleedkamers voor The Rolling Stones en hun crew. Dit is afgegrendeld van de rest van de artiesten. Daarin zullen ondermeer de door de band zelf meegebrachte meubels worden opgesteld; naar verluidt van Victoriaans Engels model. Op eerdere tournees had de band ook een eigen snookertafel bij zich. 

De eisen zijn als volgt: vier aparte kleedkamers voor de Rolling Stones mannen zelf, en niet zomaar kleedkamers maar ruimtes met aparte codenamen: Workout voor Mick Jagger, Camp X-Ray voor Keith Richards, Recovery Room voor Ronnie Wood en een Cotton Club voor Charliue Watts. In al die kamers moeten speciale bloemen staan, behalve in die van Mick Jagger want die wil ABSOLUUT geen bloemen. Er moeten TV's staan waar live cricketwedstrijden op worden uitgezonden (wie wist dat Cricket Rock & Roll was?). Er moet een chef-kok zijn voor het eten en het podium moet tot op de centimeter nauwkeurig de hoogte hebben die de Stones willen.

Een band als The Rolling Stones toert met een complete entourage. Dan heb je het dus niet alleen over kleedkamers voor de mannen zelf, maar ook voor de rest van de band, voor de achtergrondzangeressen en werkruimten voor tourmanagers, roadies, licht- en geluidmensen en accountants. Al met al is dat een heel circus dat bezit neemt van een deel van de Pinkpopbackstage. En daar gelden dan ook hun regels. Zij bepalen wie daar mag komen en wie niet.

The Rolling Stones spelen zaterdag 7 juni als afsluitende hoofdact op Pinkpop. Het Landgraafse festival is uitverkocht. Het is nog niet bekend of de groep toestemming geeft voor uitzending van het concert op radio of tv.

Eergisteren speelden ze in Tel Aviv, Israel:

Online petitie: stop de handdoekenterreur bij hotelzwembaden

Ken je dat? Wil je op je vakantie bij het zwembad gaan liggen, maar dan zijn alle stoelen bezet door handdoeken. De mensen zelf zijn echter in geen velden of wegen te bekennen. Troost je, je bent niet de enige die zich hier aan ergert.

‘Handdoekje leggen’ is onze grootste ergernis op vakantie, blijkt uit onderzoek van vakantiebeoordelingssite Zoover. Meer dan 73 procent van de Europese vakantiegangers ergert zich aan het gedrag van andere toeristen die de beste plaatsen bij het zwembad claimen door ’s ochtends vroeg hun handdoek al neer te leggen.   

Nederlanders ergeren zich er nog het meest aan van alle Europeanen, blijkt uit het onderzoek. Toch doet 16 procent van de Nederlandse vakantiegangers er zelf aan mee, omdat ze zich daartoe gedwongen voelen. We zijn bang dat er anders geen plekje bij het zwembad meer over is.

Zoover vindt het tijd om iets aan de handdoekterreur te doen en start daarom een petitie. “We willen met hotels in gesprek om te kijken wat hier aan gedaan kan worden”, zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland. “Zo willen we toch helemaal niet op vakantie gaan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.