Veel aandacht voor de Britse verkiezingen, the day after… De chef Twitter Benelux, Marloes van der Laan, liet weten dat geen enkel ander onderwerp ter wereld gisteren zo veel besproken werd als de verkiezingen. 

Met name de actie van Twitter zelf, een oproep om te gaan stemmen en dan te twitteren met de hashtag #ivoted, was een groot succes. Wel misleidend, veel mensen twitterden op wie ze gestemd hadden en daaruit leek zich een comfortabele meerderheid voor Labour af te tekenen. We weten nu beter.

Conversations break down as follows:

-Labour 43%

-Conservatives 30%

-Ukip 12%

De meest gedeelde tweet van de afgelopen dagen: een foto van Cameron die zijn vrouw knuffelt en kust. awwww.

Hack

Er was, voordat de uitslagen binnenkwamen, de stembussen waren nog open, een klein relletje. Een hele serie Wikipedia-pagina's, bijvoorbeeld die van David Cameron, was korte tijd gehackt. Wat zag je dan op die persoonlijk pagina van Cameron: het hoofd van Ed Miliband.

Ook de pagina's van de Conservative party, UKIP, Londens' burgemeester Boris Johnson en Nigel Farage hadden ineens een rode achtergrond en de tekst: “vote Labour” in dikke blokletters over een foto van Rooie Ed.

Het heeft niet mogen helpen!

Dit wordt onderzocht, zoiets moet niet kunnen, de moderatoren van wikipedia zaten te slapen. 

Fraude

Nederlanders die in Engeland wonen mogen in principe niet stemmen. Op Facebook werd duidelijk dat het systeem in Groot-Britannië niet bepaald waterdicht is. 

Korte uitleg: gisteren waren niet alleen de landelijke verkiezingen maar ook de gemeenteraadsverkiezingen. Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen mogen wél voor de gemeenteraad stemmen. Inwoners zonder Engels paspoort kregen dus ook een oproepkaart, die je kon inleveren bij het stembureau, in ruil voor, als het goed is, één stembiljet voor buitenlanders, twee stuks voor Britten. Maar een aantal Nederlanders heeft verklaard dat ze zonder blikken of blozen twee stembiljetten kregen. Eén voor de gemeenteraad, een ander voor de landelijke verkiezingen. 

In de Facebookgroep: I AM DUTCH AND LIVING IN THE UK verklaart ene Werner: 'Zo blij dat ik voor de eerste keer heb kunnen stemmen in de General Election, en zonder Britse Nationaliteit nog wel!' 

Verbazing in de facebookgroep natuurlijk, veel Nederlanders die belasting betalen in Groot-Brittanië willen heel graag stemmen! Hoe ging dat dan, vroeg men?

'Ik liep naar binnen om mn lokale formulier op te halen en in te vullen en zonder te kijken gaven ze me allebei de formulieren'

Carina, in dezelfde facebookgroep: 'Ik heb zeker 8 jaar gestemd zonder Britse nationaliteit, en nou zijn ze erachter gekomen, wat een sukkels.'

Het is geen incident, want al snel melden zich meer mensen die gisteren hun stem hebben uitgebracht in de landelijke verkiezingen, zonder Brit te zijn. Cornelia bijvoorbeeld, vertelt: 'Foutje van de persoon achter de tafel, mijn man, een Brit, ging eerst, en toen kreeg ik als vanzelf ook twee stembiljetten!'

Koning, deel 3

Al twee dagen gaat het over de Koning, en het beledigen van de majesteit. Gisterenmiddag werd bekend dat de vervolging wegens majesteitsschennis van meneer Al Jaberi niet doorgaat. Het OM besluit, na interne kritiek, geen rechtszaak aan te spannen. 

Koningshuisdeskundige Dorine Hermans, die nogal goed ingevoerd is, twittert het volgende: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.