Veel discussie over de nieuw beoogde ombudsman Guido van Woerkom. De grote vraag is of Van Woerkom, die door een uitspraak van vier jaar geleden over Marokkaanse taxichauffeurs onder vuur ligt, toch nog wordt benoemd (Hij stelde dat hij zijn vrouw nooit in een taxi zou laten stappen omdat er weleens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten). 

Heeft hij meteen zijn excuses voor aangeboden destijds maar de PvdA fractie is nu in meerderheid tegen, waardoor de benoeming net meer zo zeker is als het vorige week leek.

Geenstijl komt echter met een interessant verhaal over de aandrager van de ontstane twijfel, de initiatiefnemer van de petitie tegen Van Woerkoms benoeming: Mohamed Azahaf. Azahaf zou volgens de site zelf ook uiterst dubieuze uitspraken hebben gedaan rondom de dood van Theo van Gogh. Vlak na de dood schreef hij op een Marokkaans forum onder zijn alias Azahaf83: “Joepie wat ben ik vandaag zo vrolijk oh zo vrolijk ben ik nog nooit geweest. Hoy hoy joepieeeee 1 weg nog twee te gaan.”

Ook zou hij op datzelfde forum destijds Osama Bin Laden hebben verheerlijkt: “Een ware moslim, een echte strijder, een voorbeeld voor de moslims. Moge Allah hem genadig zijn en een plek voor hem gereed maken in het mooie en geweldig paradijs.”

Boze tongen spreken van een politiek spelletje van de PvdA, die Pieter Hilhorst naar voren zouden willen schuiven als nieuwe ombudsman.

Gianni Pittella wil voorzitter van het Europees Parlement worden

Waarom dat geen goed idee is? Een video van hem, die al enkele dagen viral gaat, laat horen dat zijn engels de boel een beetje zal vertragen...

Brenno door de overheid verhinderd om vrije journalistiek te doen

Een column van onderzoeksjournalist Brenno de Winter baart veel opzien. Uit door hem opgevraagde politiestukken blijkt de werkelijke reden waarom er begin dit jaar in verschillende politiebureau's in Nederland affiches hingen met daarop zijn signalement, als zijnde een potentieel risico. Uit een overzicht van informatie die rond Brenno is geregistreerd in diverse systemen van de politie blijkt de tot nu toe onbekend gebleven beweegreden hiervoor. “Deze aandachtsvestiging is in de landelijke dia-bak geplaatst. Dit met het oog op de NSS en de mogelijkheden die de betrokkene zou kunnen aangrijpen om zijn vak uit te oefenen.”

Met andere woorden: de Nederlandse politie heeft actief proberen te voorkomen dat een Nederlandse onderzoeksjournalist zijn vak uit zou oefenen tijdens de NSS top. Noord-Koreaanse toestanden waarover veel ophef op de sociale media. Brenno de Winter zelf zegt: "Als de overheid haar macht inzet om kritische journalisten in het werk te beletten dan is daar maar een woord voor dat nu waarschijnlijk ook door uw hoofd spookt, maar ik niet zal noemen. Hoe diep kun je zinken als land?"

Eindelijk een huwelijk voor Donald en Katrien?

We krijgen dagelijks veel persberichten, waarvan veel direct in het 'ronde archief' (de prullenbak) verdwijnen. Maar van dit persbericht krulden de mondhoeken toch even omhoog. Ook op twitter is het het gesprek van de dag, al was het alleen al omdat alle figuren uit de Donald Duck hun eigen twitteraccount hebben:

"In de wandelgangen van roddelblad Sorry wordt gefluisterd dat Donald en Katrien in het huwelijksbootje stappen. Na vele jaren lief en leed gedeeld te hebben, zou het eindelijk gaan gebeuren. Helemaal duidelijk is het niet, maar de geruchten maken in ieder geval een hoop los in Duckstad!"

Zal Donald Duck dan écht eindelijk zijn Katrien trouwen? Het lijkt erop, maar we vermoeden vaag dat Guus Geluk wel weer eens het één en ander zou kunnen dwarsbomen. Of buurman Bolderbast, Oom Dagobert, Zwarte Magica of de Zware Jongens. Hoe dan ook... geluk is nu eenmaal niet het grootste talent van onze eeuwige pechvogel. Of Donald en Katrien nu écht gaan trouwen is terug te lezen in de Donald Duck liefdesspecial die vanaf vandaag te koop is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.