De minderjarige Jill en Daniëlle zitten allebei regelmatig achter het stuur zonder rijbewijs. De een op een scooter, de ander in een auto. Waarom nemen deze jongeren zulke grote risico's?

"Het leek me leuk om scooter te rijden, veel vrienden deden het al", vertelt Jill (niet haar echte naam). Als ze 16 is, koopt ze een scooter. Nog voordat ze een rijles heeft gedaan. Haar vriendinnen rijden dan al regelmatig rondjes door de stad en de polder op de scooter zonder rijbewijs. "Ik ken best veel jongeren die rijden zonder rijbewijs. Zeker een stuk of vijf." Het is best normaal, vindt ze.

'Vrij en blij gevoel'

Jill zakt voor haar theorie-examen. Door corona wordt een herkansing maanden uitgesteld. Ze kan de verleiding niet weerstaan: "Het geeft echt een adrenaline-kick. Je voelt de spanning in je buik omdat je weet dat je gepakt kan worden. Maar het geeft ook een vrij en heel blij gevoel."

Sinds kort heeft ze haar rijbewijs, maar daarvoor reed ze tientallen keren zonder het roze pasje. Gevaarlijk vindt ze dat zelf niet: "Ik wilde de politie natuurlijk ontwijken. Dus ik nam expres rustige wegen en binnenwegen. Ik moest vooral uitkijken voor fietsers. Maar ik heb nooit stress gehad om een ongeluk te krijgen of veroorzaken."

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp.

'Geld groeit me niet op de rug'

Daniëlle (niet haar echte naam) heeft hele andere redenen om zonder rijbewijs in een auto te rijden. Zij ziet het als noodzaak, omdat haar rijlessen door corona werden gestaakt: "Omdat alles door de lockdown zolang is uitgesteld, ben ik in november begonnen met illegaal rijden. Dat doe ik puur om mijn rijvaardigheden bij te houden."

Het wordt haar onmogelijk gemaakt om op korte termijn haar rijbewijs te halen, zegt ze. "En rijlessen zijn echt heel duur. Het geld groeit me niet op de rug, dus ik kan niet al die tijd blijven lessen." Meestal rijdt ze in de auto van een vriendin, maar ze heeft ook weleens stiekem in de auto van haar ouders gereden. "Mijn moeder lag op dat moment in het ziekenhuis, dus er was niemand thuis."

Lees ook

'Als het misgaat ben ik de lul'

Ze rijdt regelmatig in drukke steden als Rotterdam en Dordrecht, maar spannend vindt ze het niet: "Alleen als ik een politieagent zie, vind ik het eng. Door corona ben ik mijn baan kwijtgeraakt en de boete kan ik niet betalen." Want word je als minderjarige gepakt door de politie, dan kost dat je gemiddeld zo'n 180 euro.

Maar belangrijker nog, rij je zonder rijbewijs en veroorzaak je een ongeluk, dan ben je niet verzekerd. Daniëlle weet dat, maar toch neemt ze het risico: "Ik rij heel voorzichtig, want als het misgaat ben ik de lul. Maar ja, ik moet het rijden toch een beetje bijhouden." Ook Jill was van het risico op de hoogte. "Maar ik ga altijd van het beste uit en hoop gewoon geen ongeluk te veroorzaken."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.