Stel: je rijdt zonder helm op een opgevoerde scooter over het fietspad en je hebt geen rijbewijs bij je. Vier overtredingen zou je zeggen, maar je krijgt daar maar drie boetes voor.

Chris Bergström, sidekick en producer bij Radio 538, maakte in zijn tienerjaren de vier bovenstaande overtredingen. Daar vertelt hij over in de podcast 'Man, man man' die hij maakt met Q Music-dj Domien Verschuuren en producer Bas Louissen.

Chris Bergström over zijn vier overtredingen en drie boetes

'Ik werd gematst'

Volgens Bergström kwam hij goed weg met zijn overtredingen. "Ik werd gematst, volgens mij kun je maar maximaal drie boetes op één dag krijgen."

Voormalig verkeersofficier van Justitie Koos Spee legt uit hoe dat zit. "Er is een richtlijn van het College van procureurs-generaal uitgevaardigd naar aanleiding van de wet-Mulder. Daarin staat er in principe niet meer dan drie overtredingen tegelijkertijd worden bekeurd."

De zwaarste delicten tellen

Als je dus vier overtredingen maakt in één keer, krijg je maar drie bekeuringen. "De politievrouw of -man maakt een procesverbaal op met alle gedragingen van dat moment. En dan worden er maximaal drie boetes uitgeschreven. En dan tellen de zwaarste delicten", zegt Jan Struijs, voorzitter van de Politiebond.

Lees ook

Dat betekent alleen niet dat je daarna zomaar door rood kunt krijgen zonder te worden beboet. "Als je tien minuten later weer op een andere plaats een overtreding maakt, krijg je gewoon weer een boete", zegt Struijs. Bergström had dus ongelijk, je kunt wel meer dan drie boetes op een dag krijgen, alleen niet in één keer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.