Nederlanders worden steeds asocialer in het verkeer, schrijft het AD. De afgelopen drie jaar zijn het aantal verkeersboetes met 70% gestegen. Er vindt een verhuftering plaats, denkt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen.

Volgens het Centraal Justitieel Incassobureau waren er in 2015 nog twintigduizend bekeuringen uitgedeeld voor asociaal rijgedrag. In de eerste vijf maanden van 2018 staan er echter al 14000 boetes op de teller. “Het is een bevestiging van wat ik al langer zie”, zegt Tertoolen.

Haast en (a)sociale media

Tertoolen denkt dat er meerdere factoren zijn die bijdragen aan het asocialere rijgedrag. “Wat er gebeurt is dat we allemaal heel veel haast hebben. We zijn constant op weg van de ene naar de andere plek”, vindt Tertoolen.

Ook sociale media is volgens Tertoolen een bijdragende factor. “We zijn de hele tijd met onze mobiel bezig. Ze noemen het sociale media, maar eigenlijk zijn het asocial media.”

Delen van ergernis op social media

 Online verschijnen steeds meer filmpjes van ongelukken op de weg. Onder andere Timo Schreuder is te zien in een van die filmpjes, waarin hij een ongeluk kreeg op de A28. Een auto rijdt vanaf achteren in op zijn auto. “Je merkt op het filmpje dat ik een beetje stil ben. Ik ben in shock.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.