De overheid heeft vandaag honderden documenten vrijgegeven over de nasleep van de ramp met vlucht MH17 in Oekraïne.

Verschillende media hadden om die stukken gevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, een zogenaamd Wob-verzoek. 147 documenten, waar wel om was gevraagd, houdt het kabinet echter geheim.

In de documenten die ze wel openbaar maken is opvallend veel zwart gemaakt, zodat je er nog uit op kunt maken. Soms zijn zelfs hele pagina’s zwart.

Het toont maar weer eens aan dat de overheid, ondanks de Wet openbaarheid van bestuur, niet zomaar openbaarheid van zaken geeft, maar geheel naar eigen inzicht eerst zaken verbergt die ze onwelgevallig kan zijn.

Niemand kan controleren of het al dan niet terecht is dat er stukken weg zijn gelaten. Er zou eigenlijk een onafhankelijke commissie moeten zijn die een selectie maakt en bepaalt wat er wel of niet zwart gemaakt moet worden. Want zoals het nu gaat is de hele WOB procedure een grote wassen neus. 

Gezocht: cassettebandje met zingende Koningin Elizabeth

In Groot-Brittannië is men op zoek naar een cassettebandje waarop een zingende Queen Elizabeth is te horen. De opnames stammen uit 1990 toen de Queen en prinses Margareth als verjaardagscadeau voor hun moeder samen met een pianist 12 of 14 kinderliedjes opnamen.

De Queen Mum werd dat jaar 90 en draaide het cassettebandje, naar het schijnt, af in haar auto, omdat ze in haar paleis geen cassetterecorder had. De pianist, Laurie Holloway, hoopt nu maar dat de cassette niet verloren is gegaan na de dood van de Britse Queen Mum.

Dit deed ons denken aan een lang verloren gewaande opname van onze eigen Queen Mum: Prinses Beatrix. Samen met Pieter van Vollenhoven, Prinses Margriet en Prins Claus zong zij het lied ‘De Loo Show’, opgenomen ter gelegenheid van de Koperen Bruiloft van Van Vollenhoven en prinses Margriet in 1979.

Als grap werd het op single geperst en in zeer gelimiteerde oplage uitgebracht voor familieleden. Willem Duys kreeg echter zo’n plaatje in handen en liet het horen in zijn programma Muziek Mozaïek, in 1980.

De RVD was not amused en eiste dat de AVRO het uit de archieven zou halen, wat ook gebeurde. Alleen had één luisteraar de cassetterecorder meelopen en daarom hebben we de opname nog: 

Postzegel met quote beroemde dichter de mist in

De U.S. Postal service heeft een speciale herdenkingspostzegel uitgebracht ter ere van schrijfster, dichtster en vrijheidsstrijdster Maya Angelou. Behalve haar foto prijkt op het zegel ook een quote van haar: “A bird doesn’t sing because it has an answer, it sings because it has a song.”

Prachtige tekst natuurlijk, er is alleen één klein probleem: de tekst is niet van Maya Angelou maar van kinderboekenschrijfster Joan Walsh Anglund. Ze schreef het in 1967 in haar boek “A Cup of Sun”.

Het is niet voor het eerst dat de quote aan Angelou wordt toegeschreven in plaats van aan Anglound. Niemand minder dan President Obama maakte de fout vorig jaar nog bij de uitreiking van een nationale kunstmedaille.

Anglund, inmiddels 89, voelt zich desalniettemin vereerd dat haar tekst op een postzegel van Angelou staat. “I love her and all she’s done’.

Drone met eerste asperges stort neer en brandt uit

Het was een leuk bedachte stunt: de eerste asperges van het seizoen per drone van het land naar het restaurant laten vliegen. Helaas verliep het niet zoals Roland Peijnenburg van sterrenrestaurant De Zwaan in Etten-Leur het voor ogen had. Vanavond staan er geen asperges op de kaart, want de drone die ze moest bezorgen stortte neer en brandde volledig uit, inclusief de asperges.

Het is niet de eerste stunt die de sterrenkok had bedacht voor de eerste asperges. In eerdere jaren liet hij ze bijvoorbeeld bezorgen door een formule 1 wagen en een luchtballon.

Een drone lijkt daarmee vergeleken misschien een eitje. In het begin verliep alles dan ook voorspoedig. Totdat er een accu verwisseld werd en de drone daarna oververhit raakte, neerstortte en uitbrandde.

De feestelijke aspergeproeverij is nu tot nader order uitgesteld. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.