Afgelopen zaterdag 2 mei zijn er weer zeven kisten met menselijke resten van de MH17-ramp in Nederland aangekomen. Dit zal voorlopig de laatste keer zijn, de repatriëringsmissie is afgerond, liet missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg vorige week weten.

De afgelopen negen maanden zijn er veel berichten in de media geweest dat er weer menselijke resten in het rampgebied zijn gevonden. Voor de nabestaanden komt dit elke keer weer als een klap.

Velen van hun hebben inmiddels hun dierbaren begraven of gecremeerd, omdat de kans dat er nog meer identificaties zouden komen, klein zou zijn. Zo ook Robbert van Heijningen en Evert van Zijtveld. Beide hebben hun dierbaren inmiddels begraven en na de begrafenis kregen zij kort daarna een bericht dat er meer resten waren gevonden.

Wat moet je dan doen? Herbegraven of doe je afstand? Robbert van Heijningen heeft er voor gekozen om afstand te doen van de resten van zijn broer Erik. Eind oktober is Erik samen met zijn vrouw en zoon begraven. Niet veel later kreeg de familie van Heijningen het bericht dat er opnieuw resten waren geïdentificeerd van Erik. De familie heeft besloten afstand te doen van de resten, deze zullen op een later moment gecremeerd worden samen met de andere stoffelijke resten waar afstand van is gedaan. 

Evert van Zijtveld en zijn vrouw Grace hebben juist om te voorkomen dat er meerdere identificaties zouden komen gewacht met de begrafenis van hun dochter Frederique en zoon Robert-Jan. Eind december zijn broer en zus begraven, een paar dagen later kregen Evert en Grace te horen dat er opnieuw botresten van hun kinderen waren gevonden. En dat terwijl Evert diverse gesprekken met de betrokken partijen heeft gehad om juist dit te voorkomen. ‘Ik dacht dat ik alles onder controle had maar dat blijkt dus niet zo te zijn’ zegt Evert. 

In EenVandaag een gesprek met Robbert van Heijningen en Evert van Zijtveld over de meerdere identificaties en de keuzes waar je als familie voor komt te staan. Had de communicatie van de LTFO beter gekund? Ook spreken we met Victor Toom, hij heeft onderzoek gedaan naar het identificatieproces bij de aanslagen in New York op 9 september 2001. Hij ziet veel gelijkenissen met de MH17-ramp.