Had Nederland daags voor de ramp van de MH17 nu wel of niet kunnen weten dat passagiersvluchten op grote hoogte boven rebellengebied in Oost-Oekraïne konden worden neergeschoten? Nee, zegt de Minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin in EenVandaag.

Ook in Oekraïne was het volgens minister Klimkin volledig onbekend dat deze moderne systemen op dat moment in het gebied waren.

Klimkin reageert onder meer op de vraag of Oekraïne Nederland heeft gewaarschuwd dat passagiersvliegtuigen konden worden neergeschoten. Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken waren er echter totaal geen inlichtingen over de aanwezigheid van het moderne raketsysteem. Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken kwam de ramp met de MH17 als een volslagen verrassing.

Alhoewel Nederland nog een zorgvuldig en langdurig onderzoek doet naar de oorzaak van de crash, is Minister Klimkin is ervan overtuigd dat Rusland bij het neerschieten van de vlucht betrokken is. Volgens hem zou het land het raketsysteem hebben geleverd aan de rebellen. “Een Kalashnikov kan je nog wel kopen op de zwarte markt. Een pantservoertuig wordt moeilijker. Een tank? Nee, dat  zeker niet. En een hoogmodern raketsysteem?”