Vijf gestolen topstukken werden gistermorgen vroeg met een vrachtwagen na elf jaar weer thuis gebracht in het Westfries Museum in Hoorn. De schilderijen werden in 2005  uit de museumzalen geroofd.

EenVandaag keek toe hoe de kisten in het museum werden geopend en registreerde de emoties van de medewerkers van het eerste uur. 

De schade aan de schilderijen is groot. Vooral twee doeken die uit de lijsten zijn gehaald zijn zwaar beschadigd: het doek laat los en de verf bladdert af. 

Medewerkers richten een tentoonstelling in met de gehavende werken en die tentoonstelling wordt vandaag feestelijk geopend. Het museum wil met een crowdfundactie 100.000 euro ophalen voor de restauratie. De restauratie zal een half jaar in beslag nemen.

De schilderijen doken in april op in Oekraïne. De vijf schilderijen horen tot de belangrijkste werken die werden ontvreemd. Het gaat om onder meer ‘Vrouw Wereld’ van Jacob Waben en ‘De Boerenbruiloft’ van Hendrick Boogaert. Waarschijnlijk zijn de overige 19 gestolen schilderijen en 70 zilveren objecten nog in Oekraïne.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.