Oekraïne pakt het onderzoek naar de gestolen schilderijen uit het Westfries Museum in Hoorn niet serieus op. Vorig jaar werd bekend dat de zeventiende-eeuwse doeken uit Nederland in Oekraïne zijn. 

Nu blijkt dat de doeken opnieuw in het illegale circuit worden aangeboden en dat de criminelen die daarachter zitten bij de Oekraïense autoriteiten bekend zijn, maar niet worden ondervraagd. 

Eén van de aanbieders is de dubieuze advocaat Youri Volushin. De advocaat toont in het interview een WhatsApp berichtje waarin hij een van de schilderijen te koop aanbiedt. Het gaat om de Boerenbruiloft van Hendrik Bogaert. 

Volushin is een vriend van oud-militieleider Boris Humeniuk die vorig jaar als ‘tussenpersoon' onderhandelde met het Westfries Museum om een vindersloon te krijgen. Die onderhandelingen liepen stuk, omdat het Westfries Museum, vertegenwoordigd door roofkunstexpert Arthur Brand, niet meer dan 50.000 euro wilde geven. De criminelen wilden vijf miljoen euro voor de 24 schilderijen en 70 zilverstukken die elf jaar geleden werden gestolen in Hoorn.

Illegale circuit

Vorige maand doken de schilderijen weer op in het illegale circuit in Oekraïne. Volgens Brand is advocaat Voloshin niet de enige die een schilderij in het illegale circuit op de markt wil brengen.

Ook het Keukenstuk van Floris van Schooten is weer in de verkoop gedaan door een andere partij. Brand heeft de namen van alle betrokkenen en foto’s van de aangeboden werken doorgeven aan de Oekraïense politie, maar zij zijn volgens hem nooit ondervraagd. Dat baart de roofkunstexpert grote zorgen.

In EenVandaag een opmerkelijk interview met Youri Volushin. Later op de avond wordt dit ook op de Oekraïnse televisie uitgezonden.

In Radio EenVandaag Ruslanddeskundige Helga Salemon van onderzoeksbureau Most.

Oekraïne doet niks om gestolen schilderijen van het Westfries Museum terug te geven. Moeten we een verdrag met zo’n land willen? Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. TrendingVandaag-redacteur Lammert de Bruin bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met @Lammert en #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.