De roof van de 24 schilderijen uit het Westfries Museum in Hoorn in 2005 is gebeurd in opdracht van een rijke oligarch. De roof zelf zou zijn uitgevoerd door Vladimir Polubatko, een Oekraïner met een Deens paspoort. Dat blijkt uit een artikel van de Oekraïense krant Vesti.

Na de succesvolle roof 11 jaar geleden nam de dief de schilderijen mee naar Kiev waar hij ze bewaarde in zijn appartement. Toen een speciale brigade van de Oekraïense politie daar lucht van kreeg vielen ze zijn appartement binnen. Maar in plaats van het museum in Hoorn in te lichten en de schilderijen terug te geven aan Nederland, hielden de Oekraïners de boel onder de pet en bewaarden ze de schilderijen in de hoop er zelf rijk mee te worden.

'Cadeau gedaan' aan vice-minister van Buza en voormalig hoofd veiligheidsdienst

Om er zeker van te zijn dat mensen hun mond zouden houden gaf, volgens betrouwbare bronnen, Ivan Klimenko (de baas van de speciale politie brigade) een aantal van de Nederlandse werken “cadeau” aan onder andere zijn baas - het Oekrainse hoofd van de politie -, de vice-minister van Buitenlandse Zaken en aan het voormalig hoofd van de Oekrainse veiligheidsdienst (SBU) Valentyn Nalyvaichenko. Deze man wordt door de Nederlandse roofkunstexpert Arthur Brand al tijden genoemd als een belangrijke betrokkene bij de handel in de gestolen schilderijen. In Oekraïne is dat tot dusver altijd glashard ontkend.    

Met de gestolen schilderijen had de baas van de speciale brigade een grote schat in handen en kon hij zichzelf inkopen bij de Oekraïense veiligheidsdienst SBU. Samen probeerden ze de gestolen schilderijen te verkopen, maar dat mislukte keer op keer.

Mislukte deal met Nederland

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak zou de corrupte baas van de speciale brigade zijn overgestapt naar de pro-Russische rebellen en met de schilderijen zijn gevlucht naar Lugansk in het oosten van Oekraïne. Waarschijnlijk zijn ze daar gevonden door voormalig militieleider Boris Humeniuk en meegenomen naar Kiev. Humeniuk is de man die in augustus vorig jaar een deal probeerde te maken met Nederland om de schilderijen terug te geven. Maar toen het bedrag dat het museum kon bieden hem niet aanstond, is hij van de onderhandelingen weggelopen.

update
clock 05-02-2016 11:20

Reactie van gemeente Hoorn en Westfries Museum n.a.v. de publicaties in dagblad Vesti:

“Als het waar is wat hier wordt geschreven, is dat zeer schokkend. Het lijkt er wel op dat de bevindingen uit ons eigen onderzoek hiermee worden bevestigd. Wij gaan ervan uit dat de autoriteiten in Oekraïne ook de media lezen en dat hen er alles aan gelegen is deze zaak nu op de kortst mogelijke termijn tot een oplossing te brengen. Dat zij dat dat zullen doen hebben zij ons keer op keer verzekerd.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.