,,Een kippenvelmoment.’’ Zo noemde directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum het weerzien vanmiddag met vijf doeken die in 2005 werden gestolen. Samen met restaurator Ronald de Jager was hij vanmiddag in Kiev om de echtheid van de schilderijen vast te stellen. De identificatie gebeurde bij de Oekraïense veiligheidsdienst SBU.

De schade aan de schilderijen is groot. ,,Vooral de doeken die uit de lijsten zijn gehaald zijn zwaar beschadigd’’, aldus Geerdink. Hij schat dat de restauratie van de schilderijen ruim 100.000 euro zal gaan kosten.

De kunstwerken worden morgenmiddag officieel aan het museum overgedragen op de Nederlandse ambassade in Kiev. Wanneer de werken in Nederland aankomen is nog onbekend.

Oekraïne

De schilderijen doken in april in Oekraïne op nadat ze elf jaar geleden gestolen waren uit het Westfries Museum in Hoorn - samen met tientallen andere kunststukken. 

De vijf schilderijen horen tot de topstukken die werden gestolen. Het gaat om onder meer ‘Vrouw Wereld’ van Jacob Waben en ‘De Boerenbruiloft’ van Hendrick Boogaert. De Oekraïense autoriteiten spoorden deze doeken in april op. Vermoedelijk bevinden de overige 19 gestolen schilderijen en 70 zilveren objecten zich nog in Oekraïne.

De gemeente Hoorn wil de terugkeer van de kunstwerken in het Westfries Museum samen met de inwoners van de stad feestelijk vieren. Zodra de schilderijen in Nederland zijn worden ze in de huidige slechte staat tentoongesteld. Restauratie volgt later.

Identificatie bij Oekraïense veiligheidsdienst SBU - © Foto: Ad Geerdink

Identificatie schilderij Boerenbruiloft - © Foto: Ad Geerdink

Identificatie van schilderij Vrouw Wereld - © Foto: Ad Geerdink

Opgerold doek - © Foto: Ad Geerdink

Schade aan een doek - © Foto: Ad Geerdink

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.