Vanaf 1602 kreeg de Verenigde Oost-Indische Compagnie het recht om handel te drijven in Azië. En dat bleek zeer lucratief. De organisatie wordt gezien als de eerste multinational ter wereld. Fotograaf Geert Snoeijer fotografeerde de inheemse nakomelingen van de VOC. 

In de geschiedenisboeken wordt de VOC geroemd om de internationale handel, maar minder bekend zijn de sporen die de Verenigde Oost-Indische Compagnie naliet in de samenlevingen waarmee ze handel dreef.

Zo verwekten de zeelieden en soldaten van de VOC op de handelsroute tal van nakomelingen. Deze kinderen werden achtergelaten door hun vaders.

Het Westfries Museum in Hoorn wijdt een tentoonstelling aan de nakomelingen en hun vaak tragische verhalen. Fotograaf Geert Snoeijer volgde het spoor terug en fotografeerde de ‘Weeskinderen van de VOC’. In Radio EenVandaag een gesprek met Snoeijer over dit enorme project op drie verschillende continenten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.