Het ‘Besluit Toegankelijkheid’ over de toegankelijkheid van openbare plaatsen en gebouwen voor mensen met een beperking is onder de maat. Dat vinden de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, Ieder(in) en de Alliantie voor de implementatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking.

Het Besluit Toegankelijkheid is de uitwerking van het verdrag van de Verenigde Naties dat de mensenrechten van mensen met een beperking moet beschermen en bevorderen. Ook staat erin wat de overheid daarvoor moet doen. Daarbij hoort onder andere het toegankelijk maken van gebouwen voor mensen met een beperking. Nederland ratificeerde dit verdrag halverwege dit jaar, wat inhoudt dat de overheid haar wetten en beleid moet toepassen in overeenstemming met het verdrag en verantwoordelijk is voor de uitvoering ervan.

Staatssecretaris Martin van Rijn legde dit vast in zijn Besluit Toegankelijkheid, een uitvoeringswet die hij vorige week ter consultatie voorlegde aan de Nederlandse burger. Betrokken partijen laten nu dus al weten dat het voorstel flink te wensen overlaat.

'Des duivels'

Voorvechter van rechten voor gehandicapten Jan Troost schrijft in zijn blog dat zijn ogen vuur spuwden bij het lezen van de internetconsultatie over het besluit. “Ik was des duivels, het slaat echt nergens op,” zegt hij. Volgens Troost, die zelf ook van een rolstoel afhankelijk is, is het besluit te vrijblijvend. Van Rijn beschrijft in het voorstel geen toegankelijkheidsrichtlijnen, vindt Troost, en dat is onbegrijpelijk. “Zo weten architecten, opdrachtgevers en aannemers ook niet waar ze zich aan te houden hebben als het gaat om toegankelijkheid.”

Geschrokken

Marith Volp, Tweede Kamerlid voor de PvdA, is geschrokken van de uitwerking van het VN-verdrag door ‘haar’ staatssecretaris. “Het wordt nu niet genoeg duidelijk hoe de toegankelijkheid geregeld moet worden,” zegt Volp. “Dat wil ik graag van de staatssecretaris weten als de consultatieronde is afgelopen.” Het is dan ook belangrijk dat er goed naar de kritiek op het besluit wordt gekeken, volgens de PvdA-politica.

Op 13 december 2006 namen de VN het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (CRPD) aan. Op 30 maart 2007 werd het ondertekend door Nederland. De ratificatie heeft lang geduurd: Nederland is binnen Europa een van de laatste landen. Op 14 juni 2016 werd het verdrag geratificeerd, en een maand later trad het daadwerkelijk in werking. Sindsdien is het College voor de Rechten van de Mens toezichthouder op implementatie en uitvoering van het Verdrag in Nederland.

In EenVandaag een gesprek met Jan Troost en Marith Volp over het Besluit Toegankelijkheid en zijn tekortkomingen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.