De Alliantie Nederland Rookvrij, een koepelorganisatie tegen roken, breekt met prominente longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. "Wij vinden het besluit een groot verlies in de gezamenlijke strijd om roken tegen te gaan", zegt Longkanker Nederland.

De afgelopen jaren zijn longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker hét gezicht geworden van de anti-rookbeweging. Ze trekken fel ten strijde tegen de tabaksindustrie. En daarbij gaan ze confrontaties niet uit de weg. Zo worden politici, bestuurders en lobbyisten met naam en toenaam genoemd als er banden zijn met de tabaksindustrie of als zij in de ogen van de twee te weinig doen om het roken aan banden te leggen.

Gevoelig binnen wereld van tabaksbestrijders

Het besluit om juist dit tweetal uit de organisatie te zetten ligt erg gevoelig binnen de wereld van de tabaksbestrijders. Voor Leonard Witkamp, directeur van zorginstelling Ksyos was het dan ook reden om direct uit de Alliantie te stappen. Zijn organisatie vertegenwoordigt 4.500 medisch specialisten en paramedici en 7.500 huisartsen. "Ik ben echt aangedaan door dit nieuws en vind het dan ook volstrekt onbegrijpelijk. Deze mensen verdienen een standbeeld. En nu worden ze gewoon afgeserveerd."

En Witkamp is niet de enige. Longkanker Nederland laat in een reactie weten: "het bericht kwam voor ons als een volledige verrassing. Longkanker Nederland heeft zeer veel respect voor het werk dat Wanda de Kanter en Pauline Dekker verrichten. Wij vinden het besluit van Alliantie Nederland Rookvrij een groot verlies in de gezamenlijke strijd om roken tegen te gaan. Het is veel krachtiger om de handen ineen te blijven slaan." Ook diende de vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde een protest in tegen het besluit.

'Verschillen in inzicht'

De Alliantie Nederland Rookvrij bestaat uit meer dan 150 leden, zoals onder KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds, maar ook gemeenten, bedrijven en sportclubs zijn aangesloten.

In een geschreven reactie weerspreekt de Alliantie dat de samenwerking is verbroken omdat de longartsen te kritisch en activistisch zouden zijn. "De beëindiging van de formele samenwerking via een partnership in de Alliantie heeft als reden dat we verschillen van inzicht in de strategische koers. We delen wel het gezamenlijke doel, het gevoel van urgentie en de wil om ons doel zo snel mogelijk te bereiken. Maar verschillen in inzicht over wat de meest doeltreffende weg is om dit realiseren."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.