Almere heeft binnenkort de primeur van een wijk met alleen maar Tiny houses: huisjes met een oppervlakte van hooguit vijftig vierkante meter die uiterst compact zijn ingedeeld zodat je er ondanks de beperkte ruimte lekker in kunt wonen, leven, werken en slapen. 

Bovendien zijn de Tiny houses energiezuinig en betaalbaar met maandelijkse lasten van maar enkele honderden euro’s. Het concept is over komen waaien uit de Verenigde Staten waar al tienduizend van deze huisjes staan.  

In Eenvandaag spreken we met Marjolein Jonker die in een huisje van twintig vierkante meter gaat wonen. Ook komt kunstenaar en filosoof Arne Hendriks aan het woord. Hij vindt de ontwikkeling naar wonen in kleinere huisjes precies passen in een tijd waarin kleiner wonen de norm wordt. Onze westerse ecologische footprint, onze milieubelasting, is al te groot voor wat de aarde aan kan. Hendriks pleit zelfs voor ‘the shrinking man’, de krimpende mens, die kleiner is en dus minder energie verbruikt.    

Daarnaast gaan we naar Almere waar de wijk met Tiny houses moet komen. We spreken met Tjeerd Herrema, de wethouder wonen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.