Wijkverpleging en thuiszorgmedewerkers zijn wanhopig. Terwijl zij dagelijks de kwetsbaarste mensen verzorgen, staan de meesten nog altijd in de wacht om gevaccineerd te worden. Ondertussen loopt het ziekteverzuim op en lijkt een derde coronagolf nabij.

"Onze medewerkers worden steeds onrustiger en vragen zich af: hoe belangrijk zijn we eigenlijk als we steeds naar achteren worden geschoven", zegt Jan Minartz. Hij is voorzitter van branchevereniging voor thuiszorg SPOT. Eerst leek de wijkverpleging vooraan in de rij te staan om gevaccineerd te worden, maar vooralsnog zijn ze nog niet aan de beurt. De werkgevers in de thuiszorg wachten op groen licht van de minister om hun personeel een vaccinatie-oproep te sturen. Daarna is het afwachten hoe snel ze er tussen komen bij de GGD.

'Het voelt niet goed'

"Wij verzorgen de mensen thuis, doen alles voor die mensen, maar worden maar niet gevaccineerd", zegt Evelyn Naalden. Ze is wijkverpleegkundige in West-Brabant en lid van het viraal team dat thuiswonende ouderen met corona verpleegt.

"We zijn gewend om achterop te lopen en wachten maar rustig af, maar eigenlijk voelt het niet goed. We lopen al sinds maart mee in deze crisis, nemen onze verantwoordelijkheid en houden heel veel mensen uit het ziekenhuis maar we lopen wel risico en moeten dus gewoon gevaccineerd worden."

Lees ook

Kwetsbare ouderen

Volgens het laatste vaccinatieschema van minister De Jonge moeten ze vanaf half februari aan de beurt komen. Maar of dat gaat lukken betwijfelt Minartz. "Het lijkt alsof diegenen die het hardst roepen voorrang krijgen", zegt hij en doelt op het ic-personeel in de ziekenhuizen en de huisartsen.

En nu wordt er weer gesproken over het inenten van de docenten, zegt hij. "Het zou me niks verbazen als we nog later aan de beurt komen." Terwijl de mensen die in de wijk werken dagelijks de meest kwetsbare mensen verzorgen. "Het gevoel heerst dat de kwetsbare ouderen waar ze voor zorgen, niet worden gezien en dat medewerkers niet worden beschermd. Dat zorgt voor onrust."

Hardste schreeuwers

Christ-Jan Danen is bestuurslid van TWB Thuiszorg en onderschrijft de analyse van Minartz. "Het lijkt wel of de volgorde waarin we aan de beurt zijn steeds meer naar achteren schuift. Groepen die harder schreeuwen mogen opeens eerder en dat is niet uit te leggen aan medewerkers."

Hij legt uit dat het niet alleen voor de medewerkers belangrijk is, maar ook voor al de mensen waar die medewerkers over de vloer komen. Hij snapt dan ook niet dat de thuiszorg geen prioriteit krijgt. "Je hebt een plan, dat kun je altijd bijstellen maar minister houd je nou aan je woord en luister niet naar de hardste schreeuwers."

Lees ook

Ziekteverzuim

Volgens Minartz is 'de koek op' bij het personeel in de wijk. "Het ziekteverzuim zit bij ons nu boven de tien procent. Je kunt ze nauwelijks meer vervangen." En dan heeft hij het nog geen eens over de derde coronagolf die eraan lijkt te komen.

Vorige week stuurde hij samen met Zorgthuisnl een brief aan minister De Jonge, waarin ze hem opriepen om het personeel in de wijk nu echt te gaan vaccineren. Want dat personeel is immers de beschermende ring rondom kwetsbare thuiswonende mensen. Ook Verzorgenden & Verpleegkundigen Nederland (V&VN) roept de minister op de vaccinatie van medewerkers in de wijk niet langer uit te stellen.

AstraZeneca voor 60-65-jarigen

De Gezondheidsraad adviseerde juist vandaag dat de eerste levering van het AstraZeneca-vaccin voor ouderen van 60-65 jaar moet worden gebruikt. Dat kan opnieuw gevolgen hebben voor de zorgmedewerkers in de wijk. Wellicht worden ze weer naar achteren geschoven.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.