Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren gaat het weer proberen: een verbod op onverdoofd slachten voor halal en koosjere slachterijen. Zodra de Eerste Kamer van samenstelling is veranderd na de Provinciale verkiezingen in mei 2015, gaat Thieme er weer voor. Er komt weer een nieuw wetsvoorstel om nu voorgoed het onverdoofd slachten de nek om te draaien in Nederland.

Eerder was er een meerderheid in de Tweede kamer om onverdoofd slachten af te schaffen, maar de Eerste Kamer keurde het wetsvoorstel af. Er was veel rumoer rond deze wet. Islamitische en joodse organisaties waren boos en voelden zich aangetast in hun vrijheid van godsdienst als ritueel onverdoofd slachten verboden zou worden.

Naast verbod ook etiketteringsplicht

Staatssecretaris Henk Bleker stelde destijds een convenant voor om dieren niet langer dan 45 seconden te laten lijden, een soort tussenoplossing. Aan dit plan wordt nog steeds gesleuteld, maar Thieme vindt dit te slap: " Het convenant is nog steeds niet echt in werking, we weten nog steeds niet hoeveel dieren er onverdoofd worden geslacht, er is geen etikettering dus de consument weet ook niet of je halal of koosjer vlees eet."  "Halal vlees is een exportproduct voor Nederland maar komt ook in de voedselketen terecht zonder dat mensen weten dat ze onverdoofd geslacht halal vlees eten. Dit gebeurt als het vlees niet kan worden afgezet als halal, wij willen naast een verbod ook een etiketteringsplicht" aldus Thieme.  

Verbod in Denemarken

In Denemarken ging de kogel onlangs door de kerk: in dit land is onverdoofd slachten niet meer mogelijk. In de wet is het daar niet vastgelegd, maar een uitspraak van het ministerie van Landbouw is genoeg. Ook daar zijn islamitische en joodse organisaties boos. Denemarken is het vijfde Europese land waar onverdoofd slachten niet meer kan.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.