“De Partij voor de Dieren is het succesvolste exportproduct van Nederland.” Dat zei fractievoorzitter Marianne Thieme eerder in EenVandaag. Maar klopt dat wel?

In het EenVandaag-item kreeg Thieme de vraag voorgeschoteld hoe vaak haar partij aanwezig is bij debatten. De partij van Thieme scoorde slecht: ze was het afgelopen jaar bij maar vijf debatten aanwezig. “De PvdD is ook buiten het parlement zeer actief,”  verklaarde Thieme. 

Wanneer ben je succesvol?

Volgens Thieme is de politieke partij actief in achttien landen. Of de PvdD dan ook gelijk het succesvolste exportproduct van Nederland is, dat valt nog te betwisten. Want wanneer ben je als organisatie succesvol? Volgens bestuurslid van NLgroeit  en ondernemer Kees de Jong heeft dat vooral te maken met de gestelde doelen van de leiding die bepaalt of een organisatie of onderneming succesvol is of niet. “Dat kunnen verschillende doelen zijn zoals internationalisering, de wereld verbeteren of stijging van de omzet, maar dat is voor elk bedrijf verschillend. Als je die haalt dan kan je het bedrijf zien als succesvol”, zegt de Jong.

Hoe vaak zijn kamerleden aanwezig?

'Het is lastig om bedrijf op te bouwen in het buitenland'

Volgens de Jong kan je wel zeggen dat als je in achttien landen zit dat je succesvol bent als organisatie: “Ik weet hoe lastig het is om bedrijven op te bouwen in andere landen. Maar in achttien landen zitten is niet te vergelijken met andere grote ondernemingen die hun bedrijven internationaliseren.” 

Het CBS houdt de cijfers bij over welke producten het meest geëxporteerd worden. Volgens woordvoerder Economie Marjolijn Jaarsma is de PVDD dat niet. “Wat mevrouw Thieme eigenlijk doet is dat zij een dienst verleend. Zij verspreidt haar gedachtegoed in het buitenland. In theorie kun je het zien als een dienst, maar daar exporteren wij er nog veel meer van dan alleen naar achttien landen.”

Het succesvolste exportproduct van Nederland

De PvdD is dus niet het succesvolste exportproduct, maar de partij is geen product en ook geen bedrijf. Het is een beweging daarom is het moeilijk te checken of de uitspraak feit of fictie is. En wat is het succesvolste exportproduct van Nederland? Dat zijn machines. “Dan gaat het bijvoorbeeld om machines die computerchips maken, machines die in fabrieken of productieprocessen worden ingezet. Die machines gaan naar zo’n 231 landen,” zegt Jaarsma.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.