De BoerBurgerBeweging (BBB) is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. Voorvrouw Caroline van der Plas wil nu vooruit, door te besturen en te onderhandelen. "Als je mij negeert, negeer je gewoon miljoenen kiezers."

In de stamkroeg in Deventer zit ze samen met haar zoon, vol verbazing starend naar de krantenkoppen. "Ik kan het nog steeds niet geloven." Ze wijst naar de foto's op de voorpagina's waar een juichende, huilende en feestende Van der Plas staat. "Ik zie het, ik lees het. Ik weet dat het is gebeurd. Maar zo'n monsterzege... Ik kan er met mijn kop nog steeds niet bij."

Open onderhandelen

De BBB-leider is bijzonder trots op het resultaat. En hoewel de winst groter is dan ze zelf had verwacht, verbaast het haar ook niet zoveel. "Dit zegt gewoon alles over de staat van het land. Het wantrouwen in de politiek, onvrede over het beleid. Mensen hebben zich nu gewoon uitgesproken."

In bijna alle provincies lijkt haar partij te winnen. Alleen in Utrecht spant het er nog om, met GroenLinks. "Mensen in Nederland hebben gewoon een streep in het zand getrokken. Ze willen een ander geluid." Maar dat betekent niet dat ze niet wil onderhandelen met gevestigde partijen: "We staan overal voor open." Ook voor de stikstofdoelen? "Dat moeten we gaan bekijken."

Bekijk hier hoe Caroline van der Plas 'the day after' de verkiezingen beleefde

'Middelvinger naar kiezer'

Vanuit politiek Den Haag kwamen op de verkiezingsavond al snel felicitaties. Dat alleen is niet voldoende, vindt Van der Plas. Want als de coalitie over links probeert samen te werken, hebben ze wat haar betreft de boodschap niet begrepen. "Als ik Rutte dat hoor zeggen, denk ik: heb jij niet opgelet vanavond? Steek je kop nog iets verder in het zand."

"Je steekt echt drie middelvingers op naar de bevolking", vervolgt ze. "De mensen in Nederland hebben gezegd: 'We willen ander beleid.' En wij spelen als BBB daar een hele grote rol in. Als je dat negeert, dan denk ik: dit vind ik zó fout. Het is niet dat je mij negeert. Je negeert gewoon miljoenen kiezers."

Bekijk ook

Feestje op partijbureau

En die kiezers wil Van der Plas niet teleurstellen, benadrukt ze. "We hebben twee jaar naar dit moment toegewerkt. We zijn er klaar voor. En natuurlijk zullen we fouten maken, ongetwijfeld. Maar we zijn niet te laf om fouten toe te geven."

Maar voor het zo ver is, gaan ze de winst eerst samen nog eens vieren. Met een brunch op het partijbureau. "Mijn zoon maakt lekker eitjes met spek." Hoewel de rest van Nederland de BoerBurgerBeweging vooral als haar partij kent, ziet de voorvrouw dat zelf anders. "Ze zullen echt geen erehaag hebben daar, hoor. Die denken: we zien wel wanneer Van der Plas komt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.