Van Indonesië tot Madagascar: bij de tsunami in 2004 komen in totaal 230.000 mensen om het leven. De zeebodem scheurt open door een beving met een kracht van 9,3 op de schaal van Richter. Uiterst krachtige golven sleuren in 14 landen honderdduizenden mensen mee de dood in. 

Twee miljoen mensen raken dakloos. Het zwaarst getroffen wordt het Indonesische eiland Sumatra, waar in de regio Atjeh 170.000 doden vallen. In Thailand sterven 8000 mensen, waaronder veel toeristen. Onder de slachtoffers zijn ook 36 Nederlanders.  

Tweede Kerstdag is het precies tien jaar geleden. Tijd voor een terugblik op de tsunami, een van de ergste natuurrampen uit de geschiedenis. We spreken met overlevende Theo Hurkmans, die zijn vrouw verliest in Khao Lak tijdens een vakantie.

Daarnaast een interview met Ben Bot, in 2004 minister van Buitenlandse Zaken. Ook Pieter Wiersinga, oud-leider van het Rampen Identificatie Team (RIT), komt aan het woord. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.