"Het is te triest om te zeggen, maar er is eigenlijk geen hoop meer", zegt oud marineman Johan Kragten. Zelf overleefde hij een ongeluk met een onderzeeër. De onderzeeër in Indonesië is sinds woensdag vermist.

De vermiste Indonesische onderzeeër heeft nog maar voor twee dagen zuurstof. Er zijn 53 mensen zijn aan boord. Sinds woensdagochtend is er geen enkel spoor van de duikboot. Kragten (68) houdt contact met andere mensen van de marine over de hele wereld. "Dat is een hele hechte groep."

'We gingen zinkend de diepte in'

Kragter was 25 jaar lang in een onderzeeër te vinden. Kragten was als jonge matroos zelf betrokken bij een ernstig ongeval op een onderzeeboot. "Door een defect in het snorkelsysteem. Een systeem waarbij een onderzeeboot dicht boven het wateroppervlak naar lucht kan happen, de diesels kan laten draaien en de batterij kan laten opladen. Door het defect liep er 4 ton naar binnen richting de machinekamer. Waardoor we achteruit zinkend de diepte ingingen."

"Natuurlijk krijg je een groot alarm. Alles wordt waterdicht van elkaar afgesloten. Op zo'n moment raakt niet iedereen in paniek. De mensen zijn gedrild om eerst te handelen om de boot te stabiliseren en naar de oppervlakte te brengen. Daarna is pas tijd om na te denken. Het is zeer heftig, maar je leert relativeren aan boort van een onderzeeër."

Ideeën

Kragter en zijn oud-collega's leven erg mee met de bemanningsleden en hun familie van de vermiste duikboot. "We zijn een zeer hechte groep. Wij voelen elkaar aan. Het maakt niet uit of je uit Rusland, Frankrijk of Indonesië komt. We praten hier in Den Helder ook over wat er gebeurd zou kunnen zijn. Iedereen heeft daar wel ideeën over."

Johan vindt het triest om te zeggen, maar hij ziet geen hoop meer voor de bemanningsleden in de onderzeeër die verdween bij Bali. "Mocht een onderzeeboot diverse noodmaatregelen hebben kunnen uitvoeren, dan had 'ie al aan de oppervlakte moeten zijn."

Lees ook

Ontploffingsgevaar

Kragter is voorzichtig met het trekken van conclusies over wat er gebeurt zou kunnen zijn. Toch heeft hij daar wel zijn ideeën over. "De verbinding met de boot is plotseling verbroken. Er zijn een aantal scenario's die voor een onderzeeboot gevaarlijk kunnen zijn."

"Er kan door wat voor reden dan ook veel water binnen komen of het zoute water kan in contact komen met de batterij. Dan krijg je een zeer explosieve en giftige gassen waardoor de boot op ontploffen staat."

Johan Kragter over zijn ervaringen en de vermiste boot in Indonesië in EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.