Er is nog altijd geen spoor gevonden van de Argentijnse onderzeeër, die voor de kust van Argentinië is verdwenen. Vorige week woensdag was er voor het laatst contact met de onderzeeboot. Ondertussen nemen de overlevingskansen voor de 44 bemanningsleden af.

Verdwenen onderzeeërs, dat hebben we ook in Nederland meegemaakt. Vlak na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt de O13 op patrouille gestuurd op de Noordzee.  Tot op de dag van vandaag ontbreekt ieder spoor van de O13 en haar 34 bemanningsleden.

Duits mijnenveld

Op 12 juni 1940 vertrekt de O13 vanuit Dundee in Schotland voor een oorlogspatrouille naar Skagerrak en keert nooit meer terug. Is de boot overvaren door een Poolse onderzeeboot, of vergaan op een Duits mijnenveld? Het is ruim 70 jaar na de verdwijning nog steeds gissen wat er precies is gebeurd met de 34 bemanningsleden.

Wilco Pleging schreef het boek O13, Still on Patrol en maakte er een gelijknamige documentaire over. “Het is nog altijd een mysterie wat er is gebeurd,” zegt hij.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.