Al een week lang is er niets meer vernomen van de Argentijnse onderzeeboot San Juan. En de tijd begint nu ernstig te dringen voor de 44-koppige bemanning in de boot. Er is voor zeven dagen schone zuurstof aan boord en de laatste dag is inmiddels ingegaan. Althans, als de San Juan op de bodem van de zee ligt, want ook dat is nog niet eens duidelijk. Intussen zoeken verschillende marines koortsachtig naar de plotseling verdwenen onderzeeboot.

Bij de Onderzeebootdienst in Den Helder wordt de zoektocht op de voet gevolgd. "De vermissing van de Argentijnse onderzeeboot is ook hier bij ons het gesprek van de dag. Wij vormen een familie. Het is net alsof je neven en nichten iets overkomt”, zegt Kapitein ter Zee Herman de Groot, terwijl hij ons rondleid door een onderzeeboot van de Nederlandse Marine in Den Helder. 

‘De stilte is een zorgelijk signaal'

De Argentijnse onderzeeboot, naar zee gestuurd voor een patrouille tegen illegale visserij, meldde zich een week eerder met kortsluiting bij de accu’s op het schip. In een tweede bericht lijkt alles echter in orde te zijn en koerst de San Juan naar zijn oorspronkelijke eindbestemming. Vanaf dat moment is het stil. Het baart Herman de Groot zorgen. “Het duurt wel erg lang voor we überhaupt een signaal van ze krijgen”, zegt De Groot. "Ik vind het nog te vroeg om daar een conclusie aan te verbinden. Maar het is wel zorgelijk. Daarbij zijn de weersomstandigheden zeker niet in het voordeel omdat de zee onstuimig en woest is op dit moment.”

013 is still on patrol

Een paar dagen geleden leek er hoop te gloren. Er zouden noodoproepen gehoord zijn via de satelliet, maar dat wordt later weer ingetrokken door het Argentijnse leger. Het klopt toch niet en dat is een dreun voor de families die gespannen hopen op goed nieuws. Maar hoe het ook afloopt, de marines zoeken altijd door tot ze hun bemanning vinden. De Groot: “Sinds 1940 is bijvoorbeeld de Nederlandse onderzeeboot O13 vermist, ergens op de Noordzee. Zolang we die niet kunnen traceren zeggen we dat deze ‘still on patrol’ is. En dat is onze taak als marine. Je zoekt net zolang door tot we een schip lokaliseren”.