De twee verdachten die zijn opgepakt voor de moord op de 72-jarige Gerrit Thomassen uit Lelystad, hadden beiden een tbs-verleden, meldt De Telegraaf. Vanuit de politiek is verontwaardigd gereageerd. Onterecht, vindt advocaat Jan-Jesse Lieftink.

Jan-Jesse Lieftink is strafrechtadvocaat en staat vaak tbs'ers bij. Volgens hem is de kritiek op het tbs-systeem naar aanleiding van de zaak in Lelystad veel te kort door de bocht. "De politiek is alleen maar bezig met incidentenpolitiek."

Verkeerde discussie

Daar gaan we weer, dacht advocaat Jan-Jesse Lieftink toen hij vanochtend de krant opensloeg, geërgerd door de felle reacties op het nieuws over de twee aangehouden mannen. "We weten nog helemaal niet wat er is gebeurd. Politici borduren al ergens op voort, terwijl er nog een onderzoek loopt."

Lieftink vindt het de taak van politici om rustig te blijven en af te gaan op feiten. Daarnaast wordt er een verkeerde discussie gevoerd, zegt de advocaat. "Dat elk incident er één te veel is, staat buiten kijf. Maar we hebben met zijn allen het tbs-stelsel bedacht en zijn erachter gaan staan, want daar was behoefte aan."

Toch is dat stelsel niet waterdicht, zegt Lieftink. "Het is mensenwerk. Je moet risico's inschatten op basis van iemands gedrag, waarbij je kijkt naar de toekomst en dat is vaak lastig beoordelen."

Luister hier terug naar het gesprek met tbs-advocaat Jan-Jesse Lieftink bij Radio EenVandaag.

Voormalig tbs'ers gaan juist minder vaak de fout in

Bewijs dat het systeem grotendeels wél werkt, ziet Lieftink terug in de cijfers. Onlangs bleek nog uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), dat voormalige tbs'ers minder vaak de fout in gaan, dan een paar jaar geleden.

Lieftink begrijpt de discussie dan ook niet helemaal. "Over Michael P. wordt geschreeuwd dat hij tbs had moeten krijgen in een eerdere strafzaak, dus dan hebben we het systeem ineens nodig. Maar nu wordt er weer geschreeuwd dat het systeem afgeschaft of verzwaard moet worden. Dus feitelijk is het nooit goed."

Zorgen om personeelstekort

Lieftink ziet wel ruimte voor verbetering bij tbs-klinieken. "Het personeelstekort is een groot probleem. Zowel tbs-klinieken, als andere klinieken hebben een laag beveiligingsniveau en er worden mensen aangenomen die niet gekwalificeerd zijn voor het werk. Zo kan het dus voorkomen, dat risico's niet helemaal goed worden ingeschat."

Volgens de advocaat moet de aandacht van politici dan ook vooral gericht zijn op het aantrekken van gekwalificeerd personeel.

Tv-reportage: Kritiek op tbs-systeem is onterecht

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.