Volgens tandarts Jo Frencken zijn tandartsen verslaafd aan de boor. Daarom bedacht de Nijmeegse tandheelkundige een succesvol alternatief: gaatjes vullen zonder boor. Wereldwijd werd hij geprezen voor de handmatige behandeling van het gebit, maar in eigen land niet of nauwelijks. 

Hij was misschien wel één van de eerste tandartsen die werd uitgezonden naar Afrika. Met tandartsstoel, boor en generator. Maar aan een boor had Jo Frencken niet veel in Tanzania. De apparatuur liep al snel vast door zand of algen. Dus hij was genoodzaakt om een andere manier te vinden om te boren.

Geen boor maar een lepeltje

"Met een piepklein lepeltje schep je het zachte weefsel uit het gaatje in de tand of kies. Je maakt het gat goed schoon, stopt het vulmateriaal erin, drukt de vulling aan met een vinger en werkt de vulling af met een handinstrument."

Inmiddels wordt zijn ART-techniek (Atraumatic Restorative Treatment) over de hele wereld toegepast. 

Begin vorig jaar kreeg hij voor zijn 'uitvinding' de hoogste onderscheiding voor wetenschap en techniek in China. Vanmiddag is Jo Frencken te gast in Radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.