Het aantal studenten op talenstudies loopt al jaren terug. De Vrije Universiteit trok zelfs de stekker uit de studie Nederlands. Ook andere talen hebben het moeilijk. Dat moet anders, vindt decaan Margot van Mulken.

Zelfs Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet maakte een verwijzing naar de beslissing van de universiteit in zijn overwinningsspeech na de verkiezingen: "Men gelooft niet meer in onze taal, die inmiddels is afgeschaft op onze universiteiten." Hoe redden we de talen?

Kleine talenstudies

Van Mulken is decaan aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij vindt dat de Amsterdamse universiteit een grote fout maakt: we moeten de 'kleine talenstudies' juist koesteren. Met die term worden geen onbekende talen bedoeld, maar juist de studies die door weinig mensen gevolgd worden: dat zijn bijvoorbeeld ook Duits, Frans of Spaans.

"Klein verwijst alleen naar de studentenaantallen. Dit laat zien hoe erg de populariteit van talen is gekrompen", vertelt Van Mulken. Door de verminderde populariteit bestaat het gevaar dat een studie wordt afgeschaft. "Een universiteit krijgt geld voor het aantal studenten. Dus: hoe minder studenten, hoe minder geld een universiteit krijgt."

Radio-interview: decaan Margot van Mulken komt op voor de 'kleine talen'.

De schuld van de profielen?

De afnemende interesse voor taal begint volgens Van Mulken al op de middelbare school. "Het is voor een groot deel te wijten aan het imago dat het profiel Cultuur en Maatschappij heeft. Daar krijg je veel talen, maar het profiel heeft, onterecht, het beeld van een pretpakket gekregen. Met het kiezen van een technisch pakket denken scholieren meer opties open te houden."

Als het aan de decaan ligt, schaffen we de profielen helemaal af. "Met een taal is juist heel goed een baan te krijgen. Dat kan zijn in het onderwijs, maar ook in het bedrijfsleven of bij de overheid. De maatschappij heeft mensen nodig die verstand van talen hebben."

Lees ook

Multitasken, schrijven en schakelen

Van Mulken begrijpt niet waarom er niet meer aandacht voor de talen komt. "Nederlanders spraken buitenlandse talen altijd heel goed. Die voorsprong hebben we verloren. Mensen denken zich met alleen Engels wel te redden."

Die instelling vindt de decaan zonde. "De maatschappij heeft mensen nodig die expert zijn op het gebied van een taal en cultuur, die bovendien goed kunnen multitasken, goed kunnen schrijven, snel kunnen schakelen, kunnen interpreteren, analyseren en ook nog eens creatief zijn." Ze doet dan ook een oproep: "Kies een taal, dan worden ook in Nederland de kleine talen weer grote talen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.