Meer en meer piloten van vliegtuigen en helikopters melden dat ze zijn beschenen met een zogeheten laserpen. Hierdoor baadt de cockpit zich ineens in een rode, blauwe of groene gloed en bestaat het gevaar van oogletsel. De vliegveiligheid komt hierdoor ernstig in gevaar. Maar ook andere beroepsgroepen ondervinden ernstige hinder. Toch zijn krachtige laserpennen vrij te koop en is bezit tot op heden niet strafbaar.

Daarom wil CDA-Kamerlid Sander de Rouwe dat het bezit en het gebruik van krachtige laserpennen verboden wordt en ze onder de Wapenwet gaan vallen.

De zeer felle laserpennen zijn gemakkelijk via internet of in het buitenland te verkrijgen. Het aantal incidenten waarbij piloten, machinisten, chauffeurs en schippers hinderlijk door felle lasers beschenen worden neemt hand over hand toe. Alleen al tot september van dit jaar zijn 400 meldingen binnengekomen van piloten die beschenen zijn met felle laserpennen. Dit levert ernstige hinder op voor de bemanning en zelfs gevaar voor de vliegveiligheid.

Digitale vlammenwerpers

De Rouwe vindt de krachtige laserpennen ‘potentiele vuurwapens’ en pleit voor een snel verbod: “De import, het bezit en het gebruik van die pennen moet verboden worden. Het zijn digitale vlammenwerpers die voor zeer gevaarlijke situaties zorgen.”

De Luchtvaartpolitie ziet toenemend misbruik van laserpennen. Ook de politiehelikopter wordt meerdere malen per week beschenen tijdens ondersteunende inzet bij politieacties. Bram van der Voort doet onderzoek naar incidenten met laserpennen voor de Luchtvaarpolitie. Van der Voort: “Wekelijks worden we beschenen, het hindert ons in het werk, piloten worden afgeleid of verblind. Vaak hebben mensen niet door hoe gevaarlijk ze bezig zijn.”

Zware lasers in de Wapenwet

Op dit moment is wetgeving in de maak om het beschijnen van piloten van helikopters en vliegtuigen strafbaar te maken. Maar dat is niet genoeg, aldus De Rouwe, initiatiefnemer van de wet: “We moeten de zware categorie laserpennen bij wet gaan verbieden. Het lijkt speelgoed maar die krachtige lasers zijn levensgevaarlijk. Niet alleen voor piloten maar ook voor buschauffeurs, treinmachinisten, schippers, voetballers, burgers, eigenlijk iedereen. Zo’n krachtige laser dient verder geen enkel doel. Ik zal voorstellen om de krachtige lasers onder de Wapenwet te laten vallen waardoor import, gebruik en bezit strafbaar worden.”

KLPD

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) ziet de zware laserpennen als een ernstige bedreiging. Frans Zuiderhoek, woordvoerder KLPD: “Het beschijnen van een vliegtuig of helikopter levert voor de bemanning ernstige hinder op. Het instrumentarium is ingesteld op een donkere cockpit en in een aantal gevallen is het dashboard geprojecteerd op de voorruit. Als hier met een krachtige laserpen op wordt geschenen dan is al het zicht op de instrumenten weg. Daarnaast kan een straal van een laserpen ernstig oogletsel toebrengen. Het netvlies kan losraken. Piloten zullen hun hoofd afwenden, met alle gevolgen van dien.”

Op Facebook staan nog meer foto's die onze verslaggever heeft geschoten tijdens de reportage.

Het gevaar van krachtige laserpennen (1) - © EenVandaag

Het gevaar van krachtige laserpennen (2) - © EenVandaag

Het gevaar van krachtige laserpennen (3) - © EenVandaag

Het gevaar van krachtige laserpennen (4) - © EenVandaag

Het gevaar van krachtige laserpennen (5) - © EenVandaag

Het gevaar van krachtige laserpennen (6) - © EenVandaag

Het gevaar van krachtige laserpennen (7) - © EenVandaag

Het gevaar van krachtige laserpennen (8) - © EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.